výuková komunikace

výuková komunikace

autor Anna Havlová -
Počet odpovědí: 3

Dobrý den,

vkládám portfoliový úkol ke komunikace a reflexi. Budu ráda za vaše zpětné vazby.

Děkuji,

Anna Havlová

pro jistotu vkládám i odkaz na Google drive : https://drive.google.com/file/d/10fKJgTVvtIpVigMgCSaLvwBkQdERvN93/view?usp=sharing

V odpovědi na Anna Havlová

Re: výuková komunikace

autor Marie Hausdorfová -
Milá Aničko,
děkuji za náhled do tvé domácí výuky. Tvá komunikace na mě působí přirozeně (přesto, že píšeš, že jsi byla nervózní). Zadala jsi úkol, ujistila ses, že tomu žáci rozumí, dávala jsi jim dost prostoru k vyjádření. Na konci, když se měli rozhodnout, se kterou tabulkou budete pracovat, mluvili trochu přes sebe, takže já jako divák jsem jim nerozuměla, ale podle tvých reakcí na videu vidím, že ty ano. I když si navzájem našli chybu (která se později ukázala chybou nebýt), nikdo z nich nereagoval nějak negativně, Eli použil respektující vyjádření "nevím, proč..." - čili "já" výrok (trochu jsi mu s tím pomohla). I proto se mi zdá dobré dávat žákům otázky na jejich řešení (postup práce, pocity z práce...), aby museli mluvit o sobě.
Děkuji a přeji ti hodně zdaru!

autor Eva Šuchmanová -
Ahoj Ani,

moc ráda jsem se podívala na tvou nahrávku. Je hezké vidět a slyšet příjemný, kultivovaný projev tebe i tvých dětí a nenásilnou respektující komunikaci mezi vámi všemi, kterou podle mého názoru uplatňuješ i ve své třídě. Mluvíš pomalu (kéž bych tohle dokázala!), klidně a srozumitelně, dětem dáváš prostor pro vyjádření jejich postupů, poskytuješ zpětnou vazbu popisným jazykem atd., používáš výrazy jako "prosím", "buď tak hodný", což mi přijde moc fajn – svým příkladem, třeba i neuvědoměle, ukazuješ žádoucí, ohleduplné chování, které děti můžou přirozeně napodobit. Nějaké to "super" jako reakce na správnou úvahu, které reflektuješ jako posuzující jazyk, je podle mě naprosto v pohodě, je to prostě přirozená reakce a myslím, že to hodnocení nijak zvlášť nezabarvuje, je to spíš takové povzbuzení. Pokud mám použít odborný výraz, je to celé pěkný příklad dialogického diskurzu a jak jsem už psala výše, i respektující komunikace.:)

Přeji ti další příjemné chvíle ve výuce doma i ve třídě a brzy na viděnou! :)

Ahoj Eva Š.

autor Eliška Glatzová -
7/7 Splněno krásně 

Nahrávka je dokladem respektující výukové komunikace 1

Argumentované vyjádření se k efektivitě komunikace a respektující komunikaci 1

Zhodnocení položených otázek, up-take 1

Vyjádření se k interakci aktérů komunikace, participaci žáka/žáků 1

Vyjádření se k způsobu řízení komunikace, vztahové rovině v komunikaci, typu použitých komunikačních prostředků, případně i použití popisného a/či posuzujícího jazyka a práci s chybou 1

Využití alespoň 3 klíčových slov 1

Formální dodržení požadavků (odevzdání včas, délka nahrávka do 8 min, gramatika, stylistika) 1

Případný komentář hodnotitele: Anno, hezký příklad respektující komunikace, souhlasím s komentáři od Vašich spolužaček. Mluvíte klidně, používáte nonverbální komunikaci. Reflexi máte opřenou o teorii, využíváte odbornou terminologii. Prosím, založte si do portfolia, dobrá práce.