Plurality

Plurality

autor Lucie Jiříková -
Počet odpovědí: 0

1. Malá sociální skupina - Jsem členem několika malých sociálních skupin, jako příklad zde uvedu třeba jednu z těch nejvýraznějších, což je rodina nebo také skupina přátel či taneční skupina, kam chodím tančit. 

Pozná se tak, že je to seskupení lidí, kteří mají nějaké určité společné cíle, charakteristiky a zájmy. Lidé v malé sociální skupině spolu přímo komunikují, je v ní rozlišováno mezi těmi, co členové skupiny jsou a kdo nejsou a jsou mezi členy také různé sociální vazby.

Ze všech sociálních skupin, které tu budou zmíněné, bych řekla že malá sociální skupina a členství v ní má pro mě největší význam. Nejenže přináší pocit sounáležitosti a uspokojuje potřebu někam patřit, ale tyto sociální skupiny také výrazně ovlivňují některé moje vlastnosti a styly chování, upravují moje morální zásady, můj pohled na svět i to, jak se chovám k sobě i k ostatním a co považuji za normální a co ne (mimo jiné).

2. Sociální kategorie - Jsem členem například sociální kategorie studentů, mladých lidí, Čechů nebo třeba Pražáků.

Stejně jako u malé sociální skupiny je i tady určitý shodný znak nebo rys či více rysů a znaků, který všechny členy spojuje, členové mezi sebou nicméně přímo nekomunikují a nevytváří na sebe osobní sociální vazby. je to také širší pojetí než malá sociální skupina.

Být členem nějaké sociální kategorie pro mě osobně znamená asi hlavně určitou znalost toho, co se ode mně očekává. Když jsem například členem sociální kategorie studentů, jako student mám určité povinnosti, které musím plnit a naopak určitá privilegia, kterých se mi dostává. Sociální kategorie jsou pro mě nástrojem, jak rozlišit určité skupiny lidí, jak pochopit jejich chování a uvědomit si, proč je například rozdílné.

3. Dav - Členem davu jsem byla například při sportovním dnu nebo na různých kulturních akcích či na běžeckých závodech

Dav je skupina lidí, kteří se objevují na určitém místě a mají nějaký jednotný cíl, častokrát zde také hraje roli nějaká emoce.

Být členem davu pro mě osobně znamená většinou příjemný zážitek. Dav právě tím, že je spojuje nějaká emoce a nějaký cíl, se k sobě většinou chová velmi uvolněně a já osobně když jsem členem davu tak dost často cítím pocit sounáležitosti, který mě spojuje i s lidmi, které neznám a s kterýma nemám nic společného a jsem schopna komunikovat tak, jak bych jinak nekomunikovala. Pro mě je tedy dav něco, co spojuje lidi, kteří by se jinak nespojili za nějakým cílem, ať už teda pozitivním nebo negativním. 

4. Jiný agregát - Členem jsem například v různých dopravních prostředcích s náhodnou skupinou lidí, nebo když jsem třeba v obchodním centru, tak s ostatními zákazníky.

Jiný agregát, než je dav a publikum, je skupina náhodných lidí, která je spojená jenom místem, na kterém se sešla a její složení může být pokaždé jiné. Když je to například dopravní prostředek, tak podruhé do něho už pravděpodobně stejní lidé nenastoupí.

Být součástí jiného agregátu pro mě asi nemá příliš velký význam. Nic nás na sebe neváže, je to anonymní a daná skupina se pokaždé mění, takže mě k ní vlastně ani nic neváže. Jediný pocit sounáležitosti cítím maximálně ve chvíli, kdy se například rozbije autobus a my musíme jít pěšky.