Simona Vítová- překlad

Simona Vítová- překlad

autor Simona Vítová -
Počet odpovědí: 0

Ursula K. Le Guin, jedna z nejvýznamnějších autorek amerického státu Oregon, se narodila v roce 1929 v Berkeley v Kalifornii jako Ursula Kroeber. Byla nejmladší ze 4 dětí a zároveň jediná dívka. Jejími rodiči byli významný americký antropolog Alfred Kroeber a spisovatelka Theodora Kroeber, proslulá zejména svým psaním o Išim, posledním členovi indiánského kmene Yahi.

Kroeberových roubenka v Berkeley byla místo plné knih, hudby, diskuzí a vyprávění. Jejich letním sídlem, nacházejícícm se v údolí Napa v Kalifornských výšinách, byl starý ranč jménem Kishamish. Zde se scházeli vědci, spisovatelé, studenti i kalifornští indiáni. Mystično a pověry byly nedílnou součástí rodiny Kroeberových a Le Guin vzpomíná, že byla vedena k ,,přemýšlení, zvídavosti a požitku”.

...

 Le Guin navštěvovala veřejné školy v Berkeley, získala bakalářský titul na Radcliffe College, magisterský na Kolumbijské univerzitě v New Yorku a poté zahájila doktorské studium v oboru francouzská a italská renesanční literatura.

V roce 1953 se seznámila s historikem Charlesem Le Guinem. Potkali se na lodi Queen Mary, když oba pluli coby doktorandi pod záštitou prestižního fullbrigtova stipendia do Francie. Vzali se v Paříži jen o pár měsíců později.