Vojtěch Tesař - Překlad úryvku o Le Guinové

Vojtěch Tesař - Překlad úryvku o Le Guinové

autor Vojtěch Tesař -
Počet odpovědí: 0

Proslulá oregonská spisovatelka Ursula K. Le Guinová se narodila roku 1929 v kalifornském Berkeley jako Ursula Kroeberová. Jejím otcem byl Alfred Kroeber, významný americký antropolog. Její matka, spisovatelka Theodora Kroeberová, se proslavila jako autorka životopisu Ishiho, posledního člena kalifornského domorodého kmene Yahi. Le Guinová byla nejmladším potomkem manželů Kroeberových a jejich jedinou dcerou.

Rodinný dům Kroeberových v Berkeley byl místem příběhů, diskusí, hudby a knih. V jejich letním sídle na ranči zvaném Kišamiš v kopcích Napa Valley se scházeli vědci, spisovatelé, studenti a kalifornští indiáni. Nedílnou součástí rodinného života Kroeberových byly mýty a legendy. Le Guinová vzpomínala, že ji rodiče vedli k tomu, aby přemýšlela, zajímala se a užívala si života.

Le Guinová navštěvovala státní školu v Berkeley, absolvovala bakalářské studium na Radcliffe College, získala magisterský titul na Kolumbijské univerzitě a zahájila doktorské studium francouzštiny a italské renesanční literatury. Roku 1953 se zúčastnila výměnného pobytu ve Francii v rámci Fullbrightova stipendijního programu. Při plavbě do Francie na parníku Queen Mary se seznámila s historikem Charlesem Le Guinem, dalším účastníkem programu. O několik měsíců později měli svatbu v Paříži.