Je existence internetu předpokladem zániku zastupitelské demokracie?

Je existence internetu předpokladem zániku zastupitelské demokracie?

autor Josef Sučík -
Počet odpovědí: 3

Průřezové téma: Výchova demokratického občana

Tématický okruh: Principy demokracie jako formy vlády a způsobu rozhodování 

Výstup: Úvědomuje si demokracii jako dynamický otevřený systém, o nějž je třeba pečovat a rozvíjet jej
svým aktivním uplatňováním demokratických práv a odpovědností

Materiál:

https://www.csfd.cz/film/457241-komunismus-a-sit-aneb-konec-zastupitelske-demokracie/komentare/

V odpovědi na Josef Sučík

Re: Je existence internetu předpokladem zániku zastupitelské demokracie?

autor Jeroným Lavický -
Myslím si, že existence internetu není předpokladem k zániku zastupitelské demokracie. Internet výrazně proměnil celý svět a samozřejmě tudíž i politiku. Zásadně se změnilo vedení politické kampaně a obecně komunikace politických stran s potenciálními voliči, a interenet ovlivnil i některé technické aspekty demokracie, jako je například zavádění možnosti volit online. Samotný princip zastupitelské demokracie ale podle mě zůstane zachován. Nesoushlasím s argumentem, že politici jsou v dnešní době zbyteční a tvrzení, že všichni lidé vstupují do politiky kvůli penězům a nic nedělají (jak tvrdí pan Vachek) mi přijde velmi paušalizující a zavádějící. Bohužel korupce, zbytečná byrokrazitace a neefektivita jsou v dnešní politice velmi rozšířené, na druhou stranu jak na lokální, tak na celostátní úrovni se najdou velmi schopní a pracovití lidé, kteří se snaží prosazovat zájmy společnosti (potažmo jejich voličů). Také si nemyslím, že by se internet měl stát nástrojem přímé demokracie. Řekl bych, že většina lidí si na sociálních sítích ráda postěžuje na neschopnou vládu, zároveň ale chtějí mít "klid na práci" a vládnutí tak nakonec opět delegují na někoho jiného.
V odpovědi na Josef Sučík

Re: Je existence internetu předpokladem zániku zastupitelské demokracie?

autor Martina Odstrčilová -
Toto je velice složitá otázka. Na jednu stranu (tak jako můj kolega) se i já domnívám, že existence internetu není předpokladem zániku zastupitelské demokracie. Nesdílím názor pana Vachka, který tvrdí, že tvorba zákonů není žádný výkon. Politici jsou důležití a měli by zůstat našimi zástupci, jen by bylo zapotřebí, aby se lidé začali o politiku více zajímat. Pokud budeme říkat, že jsou naši zástupci k ničemu, že jsou hloupí, sprostí a nedělají nic užitečného, že kandidovali jen, aby si vydělali pěkné peníze, pak jsme si asi nevybrali správně. Je potřeba, aby lidé sledovali, co jimi zvolení zástupci v úřadu (ne)dělají, a aby následně šli opět k volbám a vyjádřili tak, zda jsou pokojeni s jejich prací, případně přenechali šanci se ukázat někomu jinému.

Internet však mnohé změnil, to je pravda. Lidé mají přístup k většímu množství informací (otázkou je, jak s nimi umí pracovat), mohou si více vybírat. Je možné, že v budoucnosti přijde možnost volit on-line, případně část rozhodnutí uskutečnit prostřednictvím referenda (to by také mohlo probíhat on-line). Nevěřím však, že by běžní občané chtěli o všem rozhodovat sami. Zastupitele si volíme proto, abychom to nemuseli dělat, navíc tradičně nízká volební účast vypovídá o tom, že určitá část lidí, a je to většina, nemá čas nebo chuť účastnit se ani voleb zastupitelů. Silně pochybuji, že by měli zájem hlasovat o každé změně právního řádu apod.

Suma sumárum – nemyslím si, že by se éra zastupitelské demokracie chýlila ke konci. Zastupitelé tu pravděpodobně budou dál. Ale je možné, že si je budeme volit jinak než dnes a že část rozhodování přejde na občany, kteří budou moci vyjádřit svůj názor prostřednictvím referenda.
V odpovědi na Martina Odstrčilová

Re: Je existence internetu předpokladem zániku zastupitelské demokracie?

autor Josef Sučík -
Jeroným i Martina se s tezí pana Vachka neztotožňují a osobně se jim vůbec nedivím. Téma spíš považuju jako zajímavý namět k tomu, aby si žáci uvědomili, že zastupitelská demokracie není něco zcela samozřejmého a že tady bude navěky.