Volební právo od 16 let?

Volební právo od 16 let?

autor Martin Poppr -
Počet odpovědí: 6

Průřezové téma: Výchova demokratického občana

Tematický okruh: Formy participace občanů v politickém životě

Očekávané výstupy:
• popíše a vysvětlí práva a povinnosti občana
• uvede výhody a nevýhody angažovanosti občana a jeho zainteresovanosti na zájmu
celku

Doprovodné materiály:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/volebni-pravo-by-meli-mit-i-16leti-chteji-prosadit-starostove-40279973

V odpovědi na Martin Poppr

Re: Volební právo od 16 let?

autor Václav Pražák -
Za mě je to příliš brzo. Kolikrát to vypadá, že i hranice 18 let je poměrně ,,,mladá". V 16 letech většinou člověk hledá teprve sám sebe, natož aby měl možnost spolurozhodovat o politickém směřování této země.
V odpovědi na Martin Poppr

Re: Volební právo od 16 let?

autor Anežka Nováková -
Také si myslím, že 16 let je příliš málo, i vzhledem k tomu, že dospívající se o politiku zajímají spíše minimálně (alespoň z mého pohledu). To, že volební právo (aktivní i pasivní) náleží plnoletým občanům (případně má ještě další podmínky) má své opodstatnění, člověk by měl být obeznámen s aktuální politickou situací a uvědomovat si závažnost své volby.
V odpovědi na Martin Poppr

Re: Volební právo od 16 let?

autor Martin Poppr -
Zkusím trochu rozpohybovat svou debatu. :) Můj dojem založený i na praxi na ZŠ je takový, že žáci se v tématech politiky celkem orientují. Ve srovnání s většinou populací, se kterou se setkávám na sociálních sítích v diskuzích o politice, si vedou dobře, a to se do těchto diskuzí zapojují jen lidé, kteří se o politiku sami zajímají. Navíc platí jednoduché pravidlo - neplnoletí (stejně jako kdokoliv jiný), kteří se o politiku nezajímají, jednoduše chodit volit nebudou. Proč by to taky dělali?

V souvislosti s tímto tématem se nabízí ještě jedna otázka - řekněme, že by neplnoletí voliči měli nejdřívě prokázat, že se o politiku zajímají a mají základní přehled - třeba zodpovězením několika jednoduchých faktických otázek. Neměli bychom pak toto ověření rozšířit na všechny voliče? Mám za to, že samotný věk totiž zárukou toho, že "člověk by měl být obeznámen s aktuální politickou situací a uvědomovat si závažnost své volby," jak píše Anežka Nováková, není.
V odpovědi na Martin Poppr

Re: Volební právo od 16 let?

autor Kateřina Podsztavková -
Myslím si, že je to zajímavý podnět. Osobně tedy takto pozitivní zkušenost z praxe nemám, ale věřím, že existuje mnoho mladých lidí, kteří se o společenské dění aktivně zajímají a mají lepší přehled než mnozí dospělí. Je asi pravda, že ti, kdo se o politiku nezajímají, volit nepůjdou, ať je jim 16 nebo 30 let. Ale bála bych se, že právě ti nejmladší se nechají lehce oklamat populisty (což samozřejmě vidíme i u dospělých…). Zajímaly by mne výsledky nějakých studií, které by zkoumaly právě sociální zralost těchto mladých lidí, abychom mohli říci, zda jsou či nejsou schopni se uvážlivě rozhodnout. Každopádně bych to vnímala jako pozitivní zprávu mladým lidem, že je společnost bere vážně a že na jejich názorech záleží.
V odpovědi na Martin Poppr

Re: Volební právo od 16 let?

autor Klára Vlková -
Neměla bych proti tomu nic, za předpokladu, že osnovy by zahrnuly politologii tak, aby se zajistilo, že každý volič bude již od 16 let obeznámen se základními principy demokracie, významem voleb, jednotlivými typů voleb a existujícími stranami a jejich programy (nastíněním jejich směřování). Myslím, že existuje mnoho mladých lidí, kteří se o politiku v tomto věku zajímají, zároveň se ale obávám toho, že mnoho llidí v tomto věku může pouze "doublovat" hlasy dospělých, kteří na ně mají vliv. Bojím se, že děti, které by nikdy neměly hodiny politologie a nejsou jí nijak zvlášť nadšené, by chodily k volebním urnám vhazovat něco jiného, než to, co hážou jejich rodiče, nebo naopak to, co rodiče nejvíce namíchne - a to se obávám, že by mohlo hrozit, kdyby u nich základní vzdělání tohoto typu nepřišlo.
V odpovědi na Martin Poppr

Re: Volební právo od 16 let?

autor Martin Poppr -

REFLEXE DISKUZE:

Děkuji všem, kteří se do debaty na toto téma zapojili.

V debatě převládly pochyby nad tím, zda by byli 16letí dostatečně vyzrálí pro výkon aktivního volebního práva. V názoru, který byl snížení věkové hranice více nakloněn, byla zmíněna důležitost školní výuky pro přípravu mladých občanů. Naopak nebyla tematizována např. trestní odpovědnost, jejíž věková hranice je 15 let.

Diskutující se na otázku dívali z různých perspektiv, přícházeli s originálními názory a do jisté míry reagovali na ostatní diskutující. K větším výměnám názorů či ke konfliktům mezi diskutujícími nedocházelo. Vzhledem k převažující shodě nehodnotím téma jak příliš kontroverzní. Bylo by jistě zajímavé porovnat na větším vzorku respondentů, jak by se k otázce stavěly různé věkové skupiny občanů.