Měla by být zavedena povinná volební účast?

Re: Měla by být zavedena povinná volební účast?

autor František Záleský -
Počet odpovědí: 0
Všichni diskutující se shodli na názoru, že volební právo by mělo zůstat právem a nikoliv povinností. Hodně zde byl zmíněn i fakt, že i neúčast u voleb je projevením svého názoru, to jistě ano. Já osobně si myslím, že i v případě zavedení povinné volební účasti by měli občané možnost "prázdných obálek" nebo "bílých listů", takže by je ani tak nikdo nemohl donutit k tomu, aby někomu dali svůj hlas.
Martin Poppr zmínil možnost více hlasů pro populistické a extremistické strany, to je podle mě platný argument, a to nebezpečí je reálné. Podobně argumentovala i Veronika Vohlídková, která zároveň zmiňovala pozitivní motivaci občanů k účasti u voleb. V tomto duchu se vyjádřil i Jeroným Lavický, který navíc přidal názor, že neúčast u voleb mu v systému liberální demokracie přijde jako projev buranství, to jsou na mě trochu silná slova. Petr Bezzemek psal expresivně o "přivedení za ucho do volební síně", čímž podpořil argumentaci proti zavedení povinné volební účasti.
Václav Pražák psal o větším toku informací, to je, myslím si, lehce problematické, jelikož mi přijde, že různých informací je ve veřejném prostoru až moc.
Alena Franková připomněla zajímavou myšlenku o zavedení online či korespondenčního hlasování - uvidíme, jestli se něčeho takového v dohledné době dočkáme a případně, co to udělá s volební účastí.
Já osobně se kloním k názoru, povinnou volební účast nezavádět. V současné podobě přijdou k volbám lidé, kteří tam jít chtějí a mají tedy alespoň základní povědomí o politické scéně a veřejném životě, tak to má být.