Měl by být v ČR zákon o všeobecném referendu?

Měl by být v ČR zákon o všeobecném referendu?

autor Jeroným Lavický -
Počet odpovědí: 3

Průřezové téma: Výchova demokratického občana

Tematický celek: Občan, občanská společnost a stát

Očekáváný výstup: diskutuje o problémech občanské společnosti, zaujme a obhájí vlastní názor

Tematický okruh: Formy participace občanů v politickém životě

Očekávaný výstup: reviduje své názory na veřejné problémy a způsoby jejich řešení na základě nových podnětů a poznatků

Materiál: https://hlidacipes.org/referendum-jako-riziko-demokracii-okamura-spol-volicum-nereknou/ (kromě samotného článku by se dalo pracovat i s diskuzí pod ním).

V odpovědi na Jeroným Lavický

Re: Měl by být v ČR zákon o všeobecném referendu?

autor Petr Bezemek -
Problém referenda spočívá v tom, že musí řešit problém, který se týká všech občanů a musí ho zároveň řešit jednoduchou otázkou. Na tuto otázku musí být jednoznačná odpověď ANO/NE. To svádí k "černobílému" vidění světa. Zároveň se tento problém musí v tomto černobílém vidění týkat drtivé většiny občanů. Těchto problémů, které by splňovaly obě dvě kritéria je velmi málo. Tzn. referendum nemůže být aplikováno v každé situaci. Je to svým způsobem vyjímečný nástroj.

Zákon o referendu je jistě užitečná věc a měl by být podle mě schválen, ale není to univerzální řešení. Při schvalování by se mělo vymezit, kdy může být referendum použito (v kterých konkrétních případech).
V odpovědi na Jeroným Lavický

Re: Měl by být v ČR zákon o všeobecném referendu?

autor Václav Pražák -
Já osobně jsem téměř proti jakémukoliv celostátnímu referendu. Obávám se totiž, že v České republice je natolik nekompetentních a neznalých lidí, že by výsledky referend o důležitých otázkách končily průšvihem. Ač je to kruté, tak drtivá většina občanů zkrátka nemá potřebné informace k tomu, aby se mohli nezávisle a se všemi důležitými informacemi vyjádřit v referendu o důležitých otázkách. Lokální referendum mi nevadí, týká se nějakého omezeného počtu lidí, kteří jsou většinou dobře obeznámeni s danou problematikou.
V odpovědi na Jeroným Lavický

Re: Měl by být v ČR zákon o všeobecném referendu?

autor Jeroným Lavický -
V diksuzi zazněly dva názory, jeden pro zavedení a druhý proti zavedení obecního referenda, nicméně oba dva postoje jsou spíše opatrné a v některých aspektech se shodují. V obou případech je spatřován problém v tom, že celostátní referendum by rozhodovalo o velmi závažných otázkách dotýkajících se všech občanů, přičemž Václav Pražák argumentuje tím, že většina občanů ČR není kompetentní o těchto otázkách rozhodovat a proto by zákon o referendu neměl být schválen. Petr Bezemek vídí problém spíše v malém množství takovýchto klíčových otázek, které by se dali zodpověďět jednoduchou odpovědí ano/ne. Pokud se ale takové případy vyskytnou, měly by být schvalovány v obecném referendu.
Oba názory mi přijdou jako rozumné a dobře odůvodněné. Osobně souzním více s Petrem, nejsem v zásadě proti obecnému referendu, ale pokud by byl takový zákon přijat, musel by mít řadu omezení a muselo by být definováno, o čem se smí v referendu rozhodovat a o čem ne. Tím by se částečně řešil problém nekompetentních lidí zmiňovaných Václavem, kteří by nemohli rozhodnout napířklad o odchodu ČR z NATO nebo z EU. Zároveň by před referendem o jakékoli otázce měla proběhnout široká osvěta a veřejná diksuze o daném tématu, což je ale záležitost, která bohužel v ČR nefunguje příliš dobře.