a) Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého. – NE, děti nemají žádné kritérium, podle kterého se mají řadit, pokud děti stojí za sebou jde o zástup, v řadě stojí děti vedle sebe
b) Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy. – NE, pro uspořádání nestačí určit pouze první a poslední objekt
c) Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím. – NE, není zde vztah, podle kterého se řadit
d) Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž než lustr. – NE, šátky na jednotlivých šprušlích jsou skupina, lustr ji jen oddělí na šátky, které jsou níže (než lustr) a šátky, které jsou výše
e) Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, … - ANO, pokud ode mě stojí každé dítě v jiné vzdálenosti (pokud by některé děti měly ode mě stejnou vzdálenost, pak by šlo o neostré uspořádání)
f) To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo. – ANO, jde o zadání vztahu pro uspořádání („kdo je rychlejší než kdo“ – řazení od nejrychlejšího k nejpomalejšímu v obouvání bot)
g) Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší. – ANO, děti jsou uspořádané podle věku
h) Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku. – NE, nevíme, jestli se mají děti řadit od nejmenšího počtu po největší či od největšího po nejmenší počet barev
i) Podívejte se na to, co všechno je pod stolem. – NE, není zde žádná informace podle čeho objekty uspořádat, jde jen o získání informace, jaké objekty se nachází na stejném místě (pod stolem)