ÚKOL NULTÝ - ostré lineární uspořádání

ÚKOL NULTÝ - ostré lineární uspořádání

autor Nikola Ciatti -
Počet odpovědí: 1
  1. Z následujících situací vyberte ty, kde se jedná o ostré lineární uspořádání a kde ne a své tvrzení zdůvodněte. Sledujte různé JEDNOTLIVÉ SITUACE spolu nesouvisející.

a)      Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.

- NE NENÍ - nebylo upřesněno, podle čeho se mají zařadit do řady. (od největšího - po nejmenší, nebo holky - kluci...)

b)      Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.

- NE NENÍ - také není přesně řečeno, podle čeho se mají zařadit, víme jen - kdo je první a kdo je poslední.

c)       Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.

- ANO JE - je zde určený přesný směr - odkud kam se mají řadit. Víme, kdo je blíže k oknu a kdo je blíže ke dveřím.

d)      Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.

- ANO JE - protože víme, který šátek je blíže k lustru - lze to určit.

e)       Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …

- ANO JE - lze přesně určit kdo je nejblíže k paní učitelce a kdo je nejdále - ale nesmí děti stát vedle sebe.

f)        To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo.

- ANO JE - lze určit, kdo je nejrychlejší a kdo nejpomalejší, ale nesmí byt stejně rychlé.

g)      Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.

- NE NENÍ - víme sice, kdo je nejstarší a kdo je nejmladší, ale ostatní děti nevíme a můžou být i stejně staré děti - tím pádem nelze určit další množina k řazení.

h)      Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.

- NE NENÍ - nelze určit, není přesně řečeno, jak se mají řadit - jestli od nejvíce barev, nebo od nejméně barev...

i)        Podívejte se  na to, co všechno je pod stolem.

- NE NENÍ - není určen žádný specifický způsob řazení.

V odpovědi na Nikola Ciatti

Re: ÚKOL NULTÝ - ostré lineární uspořádání

autor Lucie Ondračková -
Ahoj, Niki,
téměř ve všem s tebou souhlasím. Pouze bych řekla, že u bodu c) není důležité určení směru, ale to, že děti nedostaly klíč, jak se mají řadit mezi sebou - kdo bude stát za kým, podle jakého pravidla. Protože nelze posoudit vztahy mezi jednotlivými dětmi, nejedná se podle mě o lineární uspořádání. A u bodu d) je matoucí ta zmínka o žebřinách - můžeme tedy sice stanovit, který šátek je níž než který, ale otázka zněla, který šátek je níž než lustr, tedy jen o vymezení skupiny, ne o uspořádání. Sama jsem zvědavá na výsledek :-) . L.