podpora čtenářství

podpora čtenářství

autor Julie Schmidtová -
Počet odpovědí: 0

Velký důraz je kladen hlavně na rodiče a školy. Pokud rodič svým dětem pravidelně předčítá, sám často čte a v rodině si třeba dávají knihy jako dárky, nemá dítě se vztahem k četbě většinou problémy (vlastní zkušenost). Dovolím si ale také trochu "sluníčkářského" názoru - motivovat mladší generace k četbě můžeme my všichni, každým dnem. V metru se čte například báječně! Celkově je to vždycky milé zpestření cesty MHD a jsem si jista, že to děti kolem registrují... Stejně tak v kavárnách nemusíme vždy sedět jen u počítačů, nebo mobilů.  Právě do kaváren a parků knihy patří nejvíce:)

Ve školách myslím skvěle mohou fungovat čtenářské dílny, pokud je ovšem v souladu s jejich cílem vyučující pedagog. 

Čtenářské dílny, http://www.nuv.cz/p-kap/ctenarske-dilny-krok-za-krokem

Znám také akce pořádané pro školy, kde se přespává přímo v knihovně a navíc se z celé události udělá pomocí příběhu poutavé dobrodružství. Dobré zážitky spojené s četbou jsou taktéž velmi hodnotné. 

Noc s Andersenem, http://www.nocsandersenem.cz/o-projektu.html

A nešlo si nevšimnout velmi úspěšné kampaně projektu Celé Česko čte dětem, jehož krásné plakáty obsadily před lety snad všechny inzertní plochy v mém okolí. Tato organizace pořádá mnoho akcí a dlouhodobých projektů, jako jsou např. babička a dědeček do školky, moje první kniha, nebo čtení dětem v nemocnici.

Celé Česko čte dětem, https://celeceskoctedetem.cz/nase-aktivity/tyden-cteni-detem-cr