Podpora čtenářství

Podpora čtenářství

autor Veronika Vinklátová -
Počet odpovědí: 0

Jsem přesvědčená o tom, že zásadní roli v budování dětského vztahu ke knihám a ke čtení hrají rodiče. Pokud dětem před spaním předčítají, od malička jim kupují knihy (ze začátku obrázkové, později třeba knihy pro začátečníky apod.), děti budou brát literaturu jako přirozenou součást života. Nám třeba rodiče od první třídy za každé vysvědčení kupovali knihu. Byla jsem vždy natěšená, jakou knížku zase dostanu a co nového se v ní dozvím. Tento zvyk jim vydržel dodnes - ačkoli už nemám "opravdové vysvědčení", vím, že za ukončení semestru se mohu těšit na novou knížku. Řekla bych, že i díky tomuto zvyku jsem od malička čtení milovala a každou volnou chvíli ležela v knížkách. 

 

Našla jsem zajímavou stránku, na které si mohou děti procvičit čtení s porozuměním: https://www.umimecesky.cz/porozumeni#ps952

Hrozně se mi líbí grafické zpracování stránky a uživatelsky přívětivé prostředí. Texty jsou krátké a obsahují témata dětem blízká. 

 

O akci Noc s Andersenem  (http://www.nocsandersenem.cz/o-projektu.html) jsem už slyšela, ale nikdy jsem se o projekt nijak nezajímala. Teď jsem na něj ovšem znovu narazila a musím říct, že mě nadchnul. Líbí se mi, že má v sobě nádech dobrodružství - pro děti je jistě velmi lákavé být vzhůru přes noc, což mají normálně (asi) zakázané. 

 

Projekt Lovci perel (https://www.lovciperel.cz/o-projektu?jak-to-funguje) jsem dnes viděla poprvé, nikdy dřív jsem o něm neslyšela. Přijde jako velmi chytrý nápad - děti jsou motivovány knihy nejen číst, ale také nad nimi přemýšlet, protože bez zodpovězení otázek nezískají vytoužené perly.