Zákazy elektronických zařízení v době pandemie

Zákazy elektronických zařízení v době pandemie

autor Alžběta Kuchařová -
Počet odpovědí: 3

Dobrý večer,

Mám malou sestřičku, která chodí na základní školu. V téhle situaci je pořád na počítači, jelikož pracuje na různých úkolech do školy. Volají si s kamarády přes elektronická zařízení, pořádají různé videochaty.  Co mě mrzí je, že ji neustále musíme kontrolovat, zda se nekouká na různá videa, nehraje hry a netráví jinak volný čas. Jak tedy máme zabránit těm to věcem, když počítač vlastně potřebuje? Jak tedy řešíte takové situace? 

Moc děkuji, přeji vám hezký večer

Alžběta Kuchařová

V odpovědi na Alžběta Kuchařová

Re: Zákazy elektronických zařízení v době pandemie

autor Nikola Marešová -
Ahojky.
Naprosto ti rozumím. Mám mladšího brášku a musíme to řešit dost radikálně. Bratr se ráno s počítačem posadí do obýváku, kde je většinou mamka a musí ho kontrolovat. Sluchátka jsme mu zabavili, neboť to dopadalo tak, že sice byl na hodině, ale přes jinou platformu si volal s kamarády a vedle hráli například minecraft. Bohužel nemůžeme dělat toto pokaždé. Mám totiž ještě 4 letou sestřičku a ta potřebuji veškerou pozornost mamky. A já mám také své online hodiny, takže tam nemůžu s ním sedět. Často řešíme, že opět hraje hry místo toho, aby se učil. Nejlepší by bylo, kdyby děti mohly opět do škol, protože tímto tempem se pořádně nic nenaučí. Také bych ráda znala nějaké triky, jak na ně.
Snad jsem ti aspoň trošičku poradila, ale jak vidíš nejlepší je u nich sedět, což ale není tak úplně v našich možnostech.
Nikola Marešová
V odpovědi na Alžběta Kuchařová

autor Marie Kratochvílová -
Ahojky,
stejně jak psala Nikol, mám doma mladšího brášku a jeho sezení u počítače a dělání všemožných věcí jen ne školy je už k nevydržení. Rodiče ho neustále kontrolují a mají i naprostý přehled v jeho hodinách a úkolech. Tím pádem ho pouští na počítač pouze v době výuky nebo kvůli úkolu. Pravidelně ho chodí kontrolovat a během hodiny si musí dělat zápisky, které později rodiče kontrolují. Ví, že kdyby rodiče přišli na to, že při hodinách dělá něco jiného, měl by velký průšvih. Tento krok je možná až příliš radikální, ale bohužel na počítači dělal jen to co neměl a museli jsme to zastavit.

Velkou radu si ode mě asi nedostala, ale doufám, že jsem tě alespoň maličko inspirovala.
V odpovědi na Marie Kratochvílová

autor Jana Ullspergerová -
Dobrý večer,
myslím, že je potřeba pomoc ze strany učitele a školy. Není v pořádku, když se dítě usadí v 8 hod. ráno k PC a odsedí u monitoru celý prezenční rozvrh. Na jednu stranu vyžadujeme, aby do monitoru koukal, používal techniku, se vším pracoval a na druhou stranu jim to zakazujeme. Děti potřebují kontakt, potřebují být spolu a protože dopoledne je jistota, že budou všichni připojeni a mají podmínky, využívají toho. Kdybychom zrušili hodiny, nechali jen nějaké kontaktní chvíle, natáčeli víc výkladových videí, zadávali výzvy, učili je dodržovat termíny a plánovat si práci a učili je hospodařit se svým časem. Myslím, že my učitelé to musíme dělat jinak, děti nelze pořád jen narovnávat a vyprávět jim, co je pro ně dobré a co je špatné, budou-li mít lepší volbu, získají-li dovednost plánovat si čas, nebudeme jim muset odebírat techniku, když se nám to nezdá a nehodí. Cesta je výchova a nabídka, ne zákaz.