dávání trestů

dávání trestů

autor Barbora Nováková -
Počet odpovědí: 7

Dobrý večer ,

trénuju malé děti basketbal a nedávno jsme byla na školení a tam nám říkali, ať děti netrestáme. Já osobně to někdy nevydržím a jsem nucena dát trest nedávám nic, co by je zničilo, ale jen se tím snažím ukázat, že ne všechno si můžou dovolit. Chtěla bych se obrátit na vás, jaký na to máte názor, jestli pokud vedete nějaký kroužek to taky praktikujete nebo máte jiné taktiky? 

Budu ráda za jakékoliv nápady.

V odpovědi na Barbora Nováková

Re: dávání trestů

autor Simona Němcová -
Myslím si, že vyhýbání se trestům by se nemělo praktikovat. Je pravda, že v dnešní době se děti moc netrestají, ale taky můžeme vidět, že s autoritami to mají jinak než to bývalo dříve. Já osobně občas taky dám trest (10 dřepů, kolečko běhu navíc, atd.), protože děti bez nich nerespektují nás, trenéry, a neuznávají tolik autoritu. I když občas nějaký ten trest dám, tak nemám s dětmi žádný problém a když neposlouchají rodiče, tak nás ano. Doufám, že jsem odpověděla na to, co jsi chtěla vědět.
Simča
V odpovědi na Barbora Nováková

Re: dávání trestů

autor Gabriela Vimrová -
Dobrý den,
já již 5. rokem trénuji děti závodní aerobik a trestům v podobě např. 10 dřepů, 10 kliků jsem se nevyhnula. Nerada je dávám, protože se tím skupina jen zdržuje, ale občas je to prostě nezbytné. Osvědčilo se mi ale, že pokud dítě něco udělá, nechám ho, aby si trest vymyslelo samo. A ze zkušenosti musím říct, že když si mají děti samy vymyslet trest, bývá většinou náročnější než jaký bych jim dala já sama.
Hezký den.
V odpovědi na Barbora Nováková

Re: dávání trestů

autor Alžběta Kuchařová -
Dobrý den,

Sice žádnou skupinu ve sportu nevedu, ale o prázdninách dělám praktikanta na příměstském táboře a myslím, že tedy nějakou tu zkušenost taky mám. Nejprve je upozorním a snažím se to s nimi vykomunikovat, že to co dělají je špatné. Nerada děti trestám zbytečně, takže trest přijde tehdy, kdy už opravdu nevím jak jinak to s nimi řešit. Myslím, že je důležité udělat si pořádek i proto, aby se ostatní ponaučili a viděli, že jedinec udělal chybu a za to je tedy trestán. Nejčastěji trestám dřepy a nebo si je zavolám a nechám je sedět chvíli na lavičce samotné, aby si to uvědomili.


Přeji pevné nervy

Alžběta Kuchařová
V odpovědi na Barbora Nováková

Re: dávání trestů

autor Kristýna Korbelová -
Dobrý den,

trénuji malé holčičky synchronizované plavání. Holky se často potápý pod vodu a pak neslyší, co mají dělat a celou skupinu tak zdržují nebo vylézají z bazénu ven a skáčou do vody a je jim jedno, že pod nima jsou ostatní. Trest jako pár dřepů nebo kliků mi bohužel nezabíral. Pak mě ale napadlo, že místo trestání těch neposlušných odměním ty poslušné, například bonbónem na konci tréninku nebo jízdou na tobogánu (samozřejmě záleží na vašich možnostech). Musím říct, že tohle zabírá mnohem víc než jakékoliv trestání. Holky pochopily, že pokud budou zlobit, nic nedostanou a jsou mnohem poslušnější. Od té doby se tedy řídím tím, že trest = žádná odměna.
V odpovědi na Barbora Nováková

Re: dávání trestů

autor Petr Češka -
Dobrý den, já osobně si stojím za tím, že tresty jsou určitě na místě. Nemluvím o žádných velkých, krutých trestech, ale nějaké menší a účinné i já osobně praktikuji. Jde o to, aby se dítě ponaučilo ze svých chyb a uvědomilo si, co udělalo špatně, že si to již příště nesmí dovolit. Vedu taneční kurz dětí ve věku od 6 do 12 let a u nás je trestem například posilování navíc, přičemž i dítě udělá něco pro svou fyzickou zdatnost (tyto tresty dostávají spíše větší děti, které svůj trest již umí vzít sportovně a fyzická námaha navíc jim nijak neuškodí), kdežto u menších dětiček praktikuji to, že je pošlu sednout si na lavičku, kde si dítě samo musí uvědomit, co udělalo špatně, přijít za mnou, říct mi, v čem si myslí, že udělalo chybu a poté se opět může vrátit na své taneční místo. Jelikož všechny děti tanec milují, je pro ně trestem už například to, že pár minut musí sedět na lavičce a necvičí.
V odpovědi na Barbora Nováková

Re: dávání trestů

autor Jan Buček -
Dobrý den,
trénuji tenis a trestům se příliš nebráním. Výše uvedené tresty také používám, ale někdy to nestačí. Kluci se na tenise, hlavně na soustředění, předvádí před děvčaty a odvádí tak pozornost celé skupiny. V tomto případě se mi osvědčily hromadné tresty. Když tedy někdo stále zlobí, řeknu ať si celý tým udělá např. 5 dřepů. Často to zabírá, protože jedinec nechce, aby za něj byli trestáni všichni.
Pokud to jde, tak se trestům snažím vyhnout, ale myslím si, že do výchovy patří.

Hezký den
V odpovědi na Barbora Nováková

Re: dávání trestů

autor Jana Ullspergerová -
Dobrý den,
rozumím Vám. Vy jste tam dobrovolně, děti jsou tam dobrovolně, basketbal je soutěžní hra, kde se sledují výkony a výsledky. V okamžiku, kdy někdo narušuje řád a tréninkový režim, měl by vědět, co ho bude čekat. Jde o to, jakou funkci trest má. Při cvičeních se vlastně trest používá také. Když nedáš šestku, běžíš k bráně a to děláš tak dlouho, dokud ji nedáš. Mně při mých aktivitách pomáhaly kartičky s úkoly, na kterých bylo napsáno, co bude dělat ten, který narušuje trénink. Děti by měly dopředu vědět, co se bude dít, když splní nebo když nesplní. Máte nějaký společný cíl, tak musí proces pěkně nerušeně plynout, ale jsou to děti a je to hra, měla by to být především zábava.