Zařazení dětí ze sociálně slabých rodin do kolektivu

Zařazení dětí ze sociálně slabých rodin do kolektivu

autor Lucie Feixová -
Počet odpovědí: 2

Dobrý den, pracuji ve školní družině jako vychovatelka. Ve svém oddělení mám dívenku z první třídy, která pochází ze sociálně slabé rodiny. Holčička je zasněná, pracuje velmi pomalu, neumí se sama obléci, vše má špinavé, ocucané, navíc silně zapáchá. Ostatní děti sim toho všimly a samozřejmě jí na to neustále upozorňují a nechtějí s ní chodit ve dvojici, sedět vedle ní ani se s ní kamarádit. Holčička reaguje tak, že se tluče do hlavy a schovává se v šatně a stěžuje si na nejhorší život na světě. V družince je až do pěti hodin, potom odchází sama ve tmě domů. Je mi jí velmi líto, hovořila jsem s ní o tom a vysvětlovala, že se musí každý den sprchovat. Maminka do školy nechodí a když přijde, reaguje velice dotčeně s tím, že je vše v naprostém pořádku. Máte někdo podobnou zkušenost? Nevíte někdo jak dítěti pomoci lépe zapadnout? Děkuji.

V odpovědi na Lucie Feixová

Re: Zařazení dětí ze sociálně slabých rodin do kolektivu

autor Alžběta Kuchařová -

Dobrý večer,

 

Minulý rok jsem konala praxi na Praktické škole a sama tak vím, jak je zápach nepříjemný. Možná by bylo dobré dívenku něčím motivovat a vysledovat v čem vyniká a v tom jí podpořit. Udělat jí například princeznovský kalendář a tam si odškrtávat jako princezna, pokaždé když se umyje teda pokud má ráda princezny, vycházím z toho, že je ještě malinká, chodí ještě do družiny a každá holčička má ráda princezny, jak vím ze zkušenosti s mými mladšími sestrami. S maminkou a tím že odchází sama v pět domů na to žádné rady bohužel nemám, to asi řešit s vedením.  Víc mě bohužel nenapadá. 

S dětmi to bude složitější, vím jak dokáží být ošklivé, ale myslím že by mohlo pomoci ukázat dětem v čem je holčička šikovná a v čem jim může pomoci a naopak ukázat holčičce v čem pro ni budou dobří ostatní.  

 

Přeji Vám hodně štěstí a síly, hezký večer

 

 

 

 

Alžběta Kuchařová 

V odpovědi na Alžběta Kuchařová

Re: Zařazení dětí ze sociálně slabých rodin do kolektivu

autor Lucie Feixová -
Děkuji za reakci, snažím se holčičku podpořit. Žije si ve svém zasněném světě, potřebovala by laskavé, ale důsledné vedení.