Je správné dětem od malička ukazovat, jak pracovat s IT technologiemi, anebo je do tohoto světa zasvěcovat až ve vyšších ročníkách základní školy?

Je správné dětem od malička ukazovat, jak pracovat s IT technologiemi, anebo je do tohoto světa zasvěcovat až ve vyšších ročníkách základní školy?

autor Jana Peroutková -
Počet odpovědí: 3

Je mi jasné, že tato doba k tomu moc nepřispívá, protože malé děti jsou nuceni využívat počítače, notebooky nebo tablety při vyučovaní, ale má otázka je taková. 

Je lepší dětem nabízet kroužky, které rozvíjejí jejich manuální zručnost nebo spíše kroužky, které by je více zasvěcovaly do světa IT? 

Určitě v příštích několika letech bude muset už každé malé dítě umět zacházet s počítačem a jeho programy, protože to doba možná bude vyžadovat. Já si jen nejsem jistá, zda je to správné, protože děti jsou čím dál více manuálně nezruční, nic si pro sebe nevyrábí a jediné, co je zajímá jsou hry videa a různé další věci, které si vyhledají na mobilních telefonech a jiných dalších zařízeních. 

Proto bych chtěla znát Váš názor.  

Děkuji  

Jana Peroutková 

V odpovědi na Jana Peroutková

Re: Je správné dětem od malička ukazovat, jak pracovat s IT technologiemi, anebo je do tohoto světa zasvěcovat až ve vyšších ročníkách základní školy?

autor Anna Fialová -
Dobrý večer,
toto je velmi zajímavé a z mého pohledu hluboké téma, ve kterém sama nemám úplně jasno. Děti přicházejí s IT technologiemi v mnoha rodinách do úzkého kontaktu již ve velmi útlém věku a některé jsou již v předškolních letech velmi zručné v ovládání tabletů a mobilů. Za mne si nemyslím, že je to správná cesta. Samozřejmě se tomu nedá vyhnout, když malé dítě vidí u staršího sourozence či rodiče tento nástroj, asi by ho mělo umět vzít do ruky, ale nenabízet jako šidítko za jiné aktivity nebo si nemyslet, že čím dřív ho dostane do ruky, tím z něj bude větší IT genius. V průběhu prvních let ve škole už by ale děti mohly začít využívat technologie nějak sofistikovaněji než jen k hrám či focení. Pokud jim to rodiče nejsou schopni ukázat, pak je k zamyšlení i kroužek. Ale za naši rodinu, nevím, jak bych se rozhodla, pokud by byl takový kroužek na výběr (naštěstí není). Vzhledem k tomu, že děti chtějí dělat různé sportovní aktivity, nebo skauta, není moc času na více kroužků a bylo by to těžké zvažování, zda je lepší tato aktivita na úkor jiné (pohybové). Dle mého názoru by bylo ideální mít takto zaměřenou výuku ve škole nebo využívat technologie v různých předmětech osvícenými učitely tak, aby do kontaktu s nimi přišli všichni žáci a někteří tak nebyli odsunuti na druhou kolej. Mohli by pak ve svém volném čase třeba užívat mobily nejen k natáčení videí na TikTok.
Anna Fialová
V odpovědi na Jana Peroutková

Re: Je správné dětem od malička ukazovat, jak pracovat s IT technologiemi, anebo je do tohoto světa zasvěcovat až ve vyšších ročníkách základní školy?

autor Barbora Kudláčková -
Ahoj Jani,
naprosto s tebou souhlasím. Také si nejsem jistá, zda je správné, že je už automaticky potřebná znalost IT záležitostí pro běžný život. A v dětském věku si nejsem jistá tím spíš. Dle mého názoru je ideální děti od počítačů, telefonů a internetu uchránit co nejdéle a ukazovat jim jiné důležitosti denního života. Když už jim to ale začne zasahovat například do školních povinností, nebo kontakt prostřednictvím telefonu zajišťuje jejich bezpečnost, nemůžeme se tomu bránit. Pokud má být dítě normálně začleněno, pokud chce mít povědomí o okolí, je téměř nemožné se všem elektronickým technologiím vyhnout. V dnešní době už člověk bez počítače ani nevystuduje. A myslím, že ani nepřeháním.
Co se týče IT kroužků, mohou být některé děti, které IT zajímá a těm bych kroužek určitě neodpírala. Jako první volbu bych vždy vybrala rukodělné nebo manuálně rozvíjející kroužky. V dnešním světě je už často bohatstvím, pokud někdo u rukodělných/manuálních/kreativních/sportovních kroužků zůstane a naplno rozvine svůj potenciál v konkrétní oblasti. K IT děti většinou přijdou i náhodou, nechtěně, nebo prostě vývojem různých situací a budou se to muset naučit tak jako tak.

Hezký den.
Bára Kudláčková
V odpovědi na Jana Peroutková

Re: Je správné dětem od malička ukazovat, jak pracovat s IT technologiemi, anebo je do tohoto světa zasvěcovat až ve vyšších ročníkách základní školy?

autor Karolína Pavlíková -
Zdravím,
ráda bych přispěla do diskuze.

Z mé zkušenosti je velký rozdíl mezi tím, kdy dítě umí nějak ovládat technologie (telefon, počítač, tablet, atd.) a kdy s nimi dokáže pracovat. Překvapilo mě, když jsem zjistila, že moji bratři, kteří jsou v pubertě a na telefonech a počítačích tráví spoustu času, že vlastně s nimi nedokáží pracovat. Prokázalo se to v distanční výuce, kdy odeslat email, vyhledávat informace na internetu, vytvořit prezentaci a další věci, jim dělali dost potíže. Tím chci říct, že mi také nepřijde správné, když dítě sedí u počítače a jen kouká na videa a hraje hry (i když některé člověka také mohou rozvíjet).

U IT kroužku nevím, jak to funguje, ale pokud by pedagog zařadil i aktivity, které se sice týkají technologií, ale odehrávají se mimo ně, například s papírem a tužkou, nebo s jinými pomůckami, tak v tom nevidím problém. Když by se kladl důraz na podporu tohoto myšlení, abychom opravdu věděli, jak technologie pracují, základy programování, myslím, že to je přínosné a rozvíjející.

Abych shrnula své myšlenky, technologie samy o sobě nejsou špatné, jen záleží, jak s nimi člověk zachází a k čemu je využívá.