Je správné dětem od malička ukazovat, jak pracovat s IT technologiemi, anebo je do tohoto světa zasvěcovat až ve vyšších ročníkách základní školy?

Re: Je správné dětem od malička ukazovat, jak pracovat s IT technologiemi, anebo je do tohoto světa zasvěcovat až ve vyšších ročníkách základní školy?

autor Karolína Pavlíková -
Počet odpovědí: 0
Zdravím,
ráda bych přispěla do diskuze.

Z mé zkušenosti je velký rozdíl mezi tím, kdy dítě umí nějak ovládat technologie (telefon, počítač, tablet, atd.) a kdy s nimi dokáže pracovat. Překvapilo mě, když jsem zjistila, že moji bratři, kteří jsou v pubertě a na telefonech a počítačích tráví spoustu času, že vlastně s nimi nedokáží pracovat. Prokázalo se to v distanční výuce, kdy odeslat email, vyhledávat informace na internetu, vytvořit prezentaci a další věci, jim dělali dost potíže. Tím chci říct, že mi také nepřijde správné, když dítě sedí u počítače a jen kouká na videa a hraje hry (i když některé člověka také mohou rozvíjet).

U IT kroužku nevím, jak to funguje, ale pokud by pedagog zařadil i aktivity, které se sice týkají technologií, ale odehrávají se mimo ně, například s papírem a tužkou, nebo s jinými pomůckami, tak v tom nevidím problém. Když by se kladl důraz na podporu tohoto myšlení, abychom opravdu věděli, jak technologie pracují, základy programování, myslím, že to je přínosné a rozvíjející.

Abych shrnula své myšlenky, technologie samy o sobě nejsou špatné, jen záleží, jak s nimi člověk zachází a k čemu je využívá.