Matčina zpověď

Matčina zpověď

autor Nikola Lencová -
Počet odpovědí: 3

Popravdě nemám úplně jasný názor na tento podcast. Už jen v první větě je uvedeno „hlavní hrdinka“, přitom v celém podcastu je řeč o matce. Mám pocit, že jediný, kdo z rodiny potřeboval terapii, byla maminka. (Matka rozebírá svoji životní situaci, jak chtěla cestovat, měla přítele, nakonec se z přítele vyklubal alkoholik, následoval odchod, možná se dá říci i nechtěné dítě). Mrzí mě, že není v rozhovoru více rozebraná situace ve škole. Údajná šikana se týká „hlavní hrdiny“ Emy. Která podstoupila terapii hrou, kterou ji vyhledala její matka. (terapie stojí na důvěře a vztahu mezi terapeutem a „pacientem).

Paní terapeutka, upozorňuje maminku, že její dcera si hraje s hračkami, které se mezi s sebou perou. Pro mě to není indície k tomu, že je někde nějaká chyba. Jako mála jsem neustále vedla bitky s hračkami a vidím to i u jiných dětí na pískovišti u dětí, které jsem měla možnost hlídat a je to pouze hra, kdy většinou vyhraje ten hezčí, silnější a také oblíbená postava. Pokud by bylo řečeno, jaká situace ve škole panovala, dokázala bych si udělat jiný obrázek.

Brutální šikana „týrání“ v rozhovoru nepadne ani slovo o této problematice, která ve škole panovala.

Pro mě bylo těžké rozhovor doposlouchat, pouštěla jsem si ho nakonec několikrát a neustále stěžování matky mě vyčerpávalo.

214 slov

V odpovědi na Nikola Lencová

Re: Matčina zpověď

autor Zuzana Kučerová -
No vidíš, a já si netroufla napsat, že nějak nevidím větší souvislost mezi tématem podcastu a šikanou :)
Snad jen to, že oběť i agresor jsou zpravidla zatíženi vlastními problémy, jinak není důvod být v některé z těch rolí. Holčička velký problém má, tudíž je potencionálním účastníkem rizikového chování a už je na ní, jestli si "vybere" šikanu, ať už v pozici agresora nebo oběti, záškoláctví, závislost, sebepoškozování apod.

68 slov

V odpovědi na Nikola Lencová

Re: Matčina zpověď

autor Kateřina Machovcová -
Ano, právě proto byl podcast vybrán s pokynem, abyste se zvážili, jak tam tu školu "dostat" - v tom jste měli zcela volnou roku, jde o vaši reflexi a schopnost příběh převyprávět, představit si ho jinak, dojít třeba k nějakému bodu zvratu... Nejde mi samozřejmě o vyhodnocení této konkrétní situace, to pochopitelně vůbec není možné (ani to není cílem kurzu), je to jen "model" stimulující vaše uvažování nad problémem. Cílem bylo ukázat možný pohled matky, která má pocit, že se děje problém a škola jí nepomohla a zkusit si přemýšlet nad tím, jak jinak tam dosadit roli školy v kontextu zvládnutí rizikového chování. Zkuste si tedy teď s odstupem tu situaci znova reflektovat - i právě s ohledem na to, jaké emoce, to ve vás vzbudilo (stěžování matky)...

126 slov

V odpovědi na Kateřina Machovcová

Re: Matčina zpověď

autor Nikola Lencová -
Asi tam vidím problém ZMĚNA. Udělat ten hlavní krok. Není definované kdy matka přišla na to a v jaké stadiu šikana byla. Je možné, že s vyhledáním pomoci otálela a řešila situaci pozdě. Neznáme situaci sociální, ekonomickou. Jestli je škola jediná v bydlišti a dojíždění do jiné školy vzdálenější by byl pro rodinu problém např.

55 slov