Moje terapie II, epizoda 2: Jako dvě zrcadla. Rodiče a děti.

Moje terapie II, epizoda 2: Jako dvě zrcadla. Rodiče a děti.

autor Michaela Schrotterová -
Počet odpovědí: 0

Emička je holčička v 1. třídě. Emička byla neplánované dítě. Její rodiče se nacházeli na mezníku, zda spolu dále budou žít či nikoli. Jejich cesty se rozešly nedlouho poté, co se Emička narodila. Hlavním důvodem byl alkoholismus otce. Matka prožívala velmi bolestivé a nešťastné období, které trvalo poměrně dlouho. Emička byla stále po jejím boku. První problém vyvstal při příchodu do 1. třídy, Emička do školy chodit nechtěla, plakala.

Matka ji vzala na terapii, aby zjistila původ jejího pláče. Terapeutka zjistila formou hry, že se ve třídě vyskytuje šikana/týrání. Matka to chtěla řešit, bohužel byla jediná. Velice mě tento přístup překvapuje. Nerozumím tomu, že si nikdo ničeho nevšiml.. Nebo to jen pedagog přehlížel? 

V takovém případě by jako první měl zasáhnout třídní učitel. Přeci jenom je s dětmi nejčastěji. Dále je ve škole spoustu pedagogických/nepedagogických pracovníků, kteří by na rizikové chování mohli upozornit také. Žáci by měli mít v třídním učiteli důvěru. Ten by měl vše konzultovat s výchovnou poradkyní a speciálním pedagogem. Následně by o tom mělo být informováno vedení školy. Škola by měla zajistit preventivní programy zaměřené na jednotlivé ročníky.  

184 slov