Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

par Lucie Prokšová,
Nombre de réponses : 2

Dobrý den, 

již 6 měsíců doučuji 2 chlapce (sourozence) ze sociálně slabé rodiny ve věku 8 let a 10 let. Chlapci mají ještě další 3 mladší sourozence (dohromady je tedy v rodině 5 dětí), které bývají v bytě, do kterého chodím chlapce doučovat, vždy přítomni. Problém ale často nastává v tom, že tito 3 sourozenci chtějí být součástí výuky také, a proto nám často zasahují do výuky. Tím ale vyrušují právě doučované chlapce, kteří se kvůli hluku, který je v místnosti, špatně soustředí na práci. Z jedné strany chápu, že je to pro děti velice lákavé, když jim do bytu přijde někdo nový, a chtějí být do aktivity také zahrnuti. Z druhé strany je to ale pro výuku doopravdy velice rušivý faktor, proto jsem si o tom popovídala s jejich maminkou, která se tedy od té doby snaží děti zabavit tak, aby do výuky nezasahovaly. Občas je to ale velmi obtížné, protože má maminka i jiné povinnosti, jako je vaření atd. Jednou dokonce musela zamknout dveře do místnosti, kde jsme se s jedním z chlapců učili, aby do ni nevbíhala jejich mladší sestra. Ta ale za dveřmi brečela a bušila na ně, proto jsem si ji do místnosti vzala, půjčila jsem jí své fixy, dala papír a řekla jí, co by mohla namalovat. Potom už výuka probíhala v pořádku, ale ztratila jsem s tím poměrně dost času z hodiny.

Jak byste takovou situaci řešili vy? Budu moc ráda za nějaké inspirativní nápady, co se dá v takové situaci dělat. 

Mockrát děkuji, 

Lucie Váňová.

En réponse à Lucie Prokšová

Re: Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

par Natálie Kynclová,
Ahoj Luci,
takovouhle situaci jsem ještě nikdy řešit nemusela, ale pokusím se napsat, jaká východiska napadají mě. Zachovala jsi se bezchybně, když jsi to celé probrala s maminkou dětí, teď už je na řadě ona, aby zajistila dostatečný prostor a klid na doučování, které si platí.. Představa dalšího rozhovoru může být nepříjemná, ale je důležité stanovit jasná pravidla. Pokud by tato pravidla nebyla dodržována, je to hrubě řečeno - plýtvání tvé energie.
První řešení, které mě napadlo, by pro tebe bylo zřejmě náročnější a nevím zda, chceš a máš energii, což musíš posoudit sama. Můžeš si vzít na starost i ty menší děti, kterým daš omalovánky či modelínu a ony budou spokojené, že jsou s vámi a zároveň budou nějak zaměstnané. Existují i různá centra, která i zadarmo poskytují aktivity pro děti, často i pro děti s rodiči, kam by mohli docházet (nejen) v době tvého vyučování.
Další (možná naivní) nápad je najít někoho (kamarádku, sestru...) kdo by se ujal dětí v době tvé výuky - nejlépe nezištně. Držím ti palce, aby sis poradila a našli jste způsob, jak tento problém co nejrychleji vyřešit.
En réponse à Natálie Kynclová

Re: Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

par Lucie Prokšová,
Ahoj Naty,

moc děkuju za radu, určitě je skvělý nápad připravit aktivitu i pro mladší sourozence, ačkoli mě to bude stát nějaké úsilí navíc. Určitě to při další návštěvě vyzkouším a jsem zvědavá, jak bude hodina probíhat.