Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

autor Lucie Prokšová -
Počet odpovědí: 2

Dobrý den, 

již 6 měsíců doučuji 2 chlapce (sourozence) ze sociálně slabé rodiny ve věku 8 let a 10 let. Chlapci mají ještě další 3 mladší sourozence (dohromady je tedy v rodině 5 dětí), které bývají v bytě, do kterého chodím chlapce doučovat, vždy přítomni. Problém ale často nastává v tom, že tito 3 sourozenci chtějí být součástí výuky také, a proto nám často zasahují do výuky. Tím ale vyrušují právě doučované chlapce, kteří se kvůli hluku, který je v místnosti, špatně soustředí na práci. Z jedné strany chápu, že je to pro děti velice lákavé, když jim do bytu přijde někdo nový, a chtějí být do aktivity také zahrnuti. Z druhé strany je to ale pro výuku doopravdy velice rušivý faktor, proto jsem si o tom popovídala s jejich maminkou, která se tedy od té doby snaží děti zabavit tak, aby do výuky nezasahovaly. Občas je to ale velmi obtížné, protože má maminka i jiné povinnosti, jako je vaření atd. Jednou dokonce musela zamknout dveře do místnosti, kde jsme se s jedním z chlapců učili, aby do ni nevbíhala jejich mladší sestra. Ta ale za dveřmi brečela a bušila na ně, proto jsem si ji do místnosti vzala, půjčila jsem jí své fixy, dala papír a řekla jí, co by mohla namalovat. Potom už výuka probíhala v pořádku, ale ztratila jsem s tím poměrně dost času z hodiny.

Jak byste takovou situaci řešili vy? Budu moc ráda za nějaké inspirativní nápady, co se dá v takové situaci dělat. 

Mockrát děkuji, 

Lucie Váňová.

V odpovědi na Lucie Prokšová

Re: Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

autor Natálie Kynclová -
Ahoj Luci,
takovouhle situaci jsem ještě nikdy řešit nemusela, ale pokusím se napsat, jaká východiska napadají mě. Zachovala jsi se bezchybně, když jsi to celé probrala s maminkou dětí, teď už je na řadě ona, aby zajistila dostatečný prostor a klid na doučování, které si platí.. Představa dalšího rozhovoru může být nepříjemná, ale je důležité stanovit jasná pravidla. Pokud by tato pravidla nebyla dodržována, je to hrubě řečeno - plýtvání tvé energie.
První řešení, které mě napadlo, by pro tebe bylo zřejmě náročnější a nevím zda, chceš a máš energii, což musíš posoudit sama. Můžeš si vzít na starost i ty menší děti, kterým daš omalovánky či modelínu a ony budou spokojené, že jsou s vámi a zároveň budou nějak zaměstnané. Existují i různá centra, která i zadarmo poskytují aktivity pro děti, často i pro děti s rodiči, kam by mohli docházet (nejen) v době tvého vyučování.
Další (možná naivní) nápad je najít někoho (kamarádku, sestru...) kdo by se ujal dětí v době tvé výuky - nejlépe nezištně. Držím ti palce, aby sis poradila a našli jste způsob, jak tento problém co nejrychleji vyřešit.
V odpovědi na Natálie Kynclová

Re: Přítomnost sourozenců doučovaného dítěte

autor Lucie Prokšová -
Ahoj Naty,

moc děkuju za radu, určitě je skvělý nápad připravit aktivitu i pro mladší sourozence, ačkoli mě to bude stát nějaké úsilí navíc. Určitě to při další návštěvě vyzkouším a jsem zvědavá, jak bude hodina probíhat.