Ranní meditace - dechové cvičení

Ranní meditace - dechové cvičení

autor Kristýna Choutková -
Počet odpovědí: 5

http://ekayogaspace.cz/meditacninavod/

Přikládám návod svého "rituálu". Jak jsem psala v terénních poznámkách, jsem příjemně překvapená a rozhodně plánuji zkoušet meditovat dále, tentokrát více spontánně. 

V odpovědi na Kristýna Choutková

Re: Ranní meditace - dechové cvičení

autor Pavel Čech -
Jedná se o návod k meditaci pro začátečníky z webových stránek jedné jógové organizace. Na stránkách jsem si všiml odkazování se k východní tradici buddhismu, ale zároveň je zřejmá velká míra komerce a velmi módní transformace buddhismu a meditace do západních (evropských) kontextů. Ale to nemyslím nijak hanlivě. Jen by mohlo být nešťastné, kdyby to někdo vůbec nereflektoval. Už úvod před meditací ukazuje určitou snahu podat meditaci jako únik před starostmi předvánočních nákupních honiček či jako prostor pro relaxaci atd. Určitě se tak jedná o trochu odlišné okolnosti než ty, které by vedly k meditacím např. buddhistického mnicha - i když některé analogie s motivacemi dnešního běžného Evropana by se třeba i možná najít daly, ale to bych raději nechal stranou. Pracuje se však se základními a docela univerzálními principy meditačních technik jako zaměření se na dech apod. a člověku je tak poskytnut velmi cenný úvod do těchto praktik.
V odpovědi na Pavel Čech

Re: Ranní meditace - dechové cvičení

autor Michaela Horná -
Souhlasím s Pavlem, že dnešní verze meditací, jógových lekcí a dalších východních praktik je nabízena v dosti upravené formě - tak, aby i nám tady na západě vyhovovala. Je to zcela pochopitelné, upřímně si nedovedu představit, kolik lidí z našeho okolí by se přihlásilo např. na meditaci prováděnou za takových podmínek, jaké mají mniši v Tibetu. Jejich meditace jsou navíc výsledkem celoživotního praktikování, takže dokáží i věci, o kterých ani netušíme, že vůbec jdou. Například meditací Tummo (meditace vnitřního ohně) lze během chvíle vysušit oblečení namočené ve studené vodě. Pochybuji, že takový cíl by si vytyčil někdo, kdo chce na okamžik utéct od předvánočního shonu. Je ovšem patrné, že má zde nabízená forma východních praktik úspěch. Vidíme, že jinde funguje, věříme tomu, snažíme se, tudíž funguje i na nás. A ono proč ne. Přeji Kristýně, ať se jí s meditací daří!
(Kdybys chtěla malý tip, můžeš začít počítat nádechy i výdechy stejně - nádech jedna, výdech jedna, nádech dvě, výdech dvě,.. Počítej třeba do deseti. Kdykoliv se přistihneš, že jsi přestala a myslíš na něco jiného, začni znova od jedničky. Je to náročné, ale když se ti to podaří, je to super pocit :) )
V odpovědi na Michaela Horná

Re: Ranní meditace - dechové cvičení

autor Kateřina Horská -
Tady bych si, Michaelo, dala trošku pozor na odlišování etického a emického diskurzu. Když říkáte, že "meditací Tummo (meditace vnitřního ohně) lze během chvíle vysušit oblečení namočené ve studené vodě", je to tvrzení těch, kdo tuto meditaci praktikují. Pokud bychom to chtěli tvrdit z vnějšího pohledu, museli bychom tuto informaci načerpat z vědeckých studií. Pokud ji máte od "insiderů" - z emického diskurzu - pak se v tom etickém obvykle používají formulace jako "podle přesvědčení těch, kdo praktikují meditaci xy, je pomocí ní možné...". Na tyto záležitosti je potřeba si dát pozor, když se náboženstvím zabýváme z antropologického hlediska.
V odpovědi na Pavel Čech

Re: Ranní meditace - dechové cvičení

autor Kateřina Horská -
Hezká reflexe. Další téma, o kterém bychom se tady mohli bavit, je, že jde o náboženský rituál nalezený na stránkách jógového studia: sportovní aktivita, pro velkou část klientů určitě prostor vnímaný jako sekulární. Přesně takhle někteří badatelé definují, co to vlastně je "spiritualita": je to podle nich (zjednodušeně řečeno) podoba religiozity, která nevytváří vlastní instituce (církve apod.), ale funguje v rámci institucí běžně chápaných jako sekulární (zdravotnictví, školství, sport atd.).