Nálepkování

Nálepkování

autor Natálie Kavalová -
Počet odpovědí: 0

Vybrala jsem si teorii nálepkování, která mě nejvíce zaujala při přednášce a po zadání úkolu jsem si k této teorii našla více informací. Z příběhu je zřejmé, že situace v rodině je dlouhodobě nevyrovnaná a napjatá. Matka svoji roli nejspíše není schopná zvládat, tak jak by chtěla a za vinu to dává Pavlovi. Určitou svojí roli může hrát fakt, že je sama na výchovu třech dětí v menším bytě, kde ona ani samotné děti nemusí mít prostor na své soukromí a také to, že je momentálně nezaměstnaná a rodina tedy nemusí být v nejpříznivější ekonomické situaci. Skutečností může být samozřejmě více, z příběhu jsou ale patrné hlavně výše uvedené.

Matka je v postavení rodiče a dospělého a má nad Pavlem vyšší postavení a dala mu nálepku viníka za všechny problémy, co se doma odehrají. Starší sestry se této její nálepky také chytly a podporují nálepkování matky. Otec tím, že není často doma nevidí co se doma doopravdy děje a dostává jen informace od matky, která vidí Pavla jako nezvladatelného a proto při návratu řeší nápravu pouze fyzickými tresty a nechce zjistit příčinu chování Pavla. 

Jako největší problém vnímám to, že s Pavlem nechce nikdo řešit samotnou příčinu jeho chování, která může být způsobena emočním nedostatkem, hyperaktivní poruchou nebo také pouze tím, že se mu nedostává tolik pozornosti, kterou dítě potřebuje.