Behaviorální teorie (teorie sociálního učení)

Behaviorální teorie (teorie sociálního učení)

autor Patrik Jelínek -
Počet odpovědí: 0

Vzhledem ke zmínce o vícečetném vyloučení z předškolních zařízení, častému trestání ze strany otce a stupňující se míře násilí soudím, že minimálně nynější Pavlovo chování částečně souvisí s nálepkováním (labellingem).Prvotní stopy problému pak spatřuji v rodině, specificky špatném vztahu otce a matky. Konkrétně tak usuzuji na základě následující věty: „Podle jeho názoru [otcova] je jeho [Pavlovo] chování výsledkem špatné výchovy." Její znění nepřímo implikuje, že otec připisuje Pavlův stav primárně jeho matce. Dává-li navíc tento postoj najevo i jinak nežli pouze vokálně, mohlo by jít o klíčový aspekt celého příběhu. Nalezení původce celého příběhu by tak nejspíše pomohla Behaviorální teorie. Naopak zmíněné nálepkování spíše osvětluje důvod zhoršování Pavlovy agrese. Její užití by tak bylo až sekundární.

Alternativně lze na celou situaci též nahlížet odlišně, a sice jako na Pavlovu zoufalou snahu na sebe upozornit. Koneckonců, starší sestry se od svého bratra distancují, kontakt s otcem je minimální a komunikace s matkou evidentně provází značné problémy. To vše umocněno nevalnou velikostí bytu, která značí, že Pavel nejspíše sdílí pokoj se sestrami. Omezené prostory, resp. nízký počet místností rovněž napovídají, že by (v případě jejich existence) Pavel s nejvyšší pravděpodobností spatřil i hádky, popřípadě zmiňované násilí mezi rodiči.

Potřebné informace/otázky - Kdy přesně celá situace začala a jak závažné bylo Pavlovo chování již tehdy? Jaká je pravá povaha vztahu mezi otcem a matkou? Jsou-li zde problémy, byl jich Pavel svědkem? Jak Pavel vychází s osobami mimo okruh rodiny? Pokoušela se matka situaci řešit jiným způsobem než skrze tresty a pakliže ano, jak přesně? Poslouchá Pavel alespoň vlastního otce?

Prvním krokem intervence by nehledě na podstatu Pavlova chování mělo být aktivní zapojení obou rodičů do výchovného procesu, tedy jak matky, tak i otce. Je zjevné, že zejména Otcova účast je pro řešení nastalého problému zlomová.