Behaviorální teorie

Behaviorální teorie

autor Eliška Němečková -
Počet odpovědí: 0

Z tohoto příběhu bych se asi nejvíce zaměřila na otce, který na svou rodinu nemá žádný čas, protože není doma. Svého syna trestá a jeho chování poté svádí na matku. Syn má očividně záchvaty vzteku a podle mého názoru je velmi pravděpodobné, že díky trestání se u syna projevují prvky násilí, které si vybijí na svých sestrách. Je zde možnost nekontrolovatelného chování, které může vyústit dokonce až k nějakému agresivnějšímu násilí (dokonce třeba k vraždě). 
Proč matka nemá autoritu? Je možné, že matka nemá autoritu, protože je nezaměstnaná? A má matka autoritu u otce? Pokud syn vidí, že matka nemá autoritu u otce a ten jí pouze ponižuje, syn si přebírá tento názor a pro matku se stává nezvladatelným. Je zde také otázka, jestli používá otec fyzické násilí i na matku? 

 Vybrala jsem si behaviorální teorii, protože jsou zde souvislosti s nějakou agresí. Je to proces, který je ovlivňován vnějšími podmínkami (pokud syn vidí agresi z otcovi strany, sám je potom agresivní na ostatní). Tento směr se zabývá sledováním zjevného chování jedince v určitých problémových situacích. Cílem je změnit problémové chování tak, aby jednotlivci mohli lépe řešit a zvládat své problémy.