Článok -Za vírou křesťanů i muslimů může být obdobně nastavený mozek

Článok -Za vírou křesťanů i muslimů může být obdobně nastavený mozek

autor Barbora Kornhauserová -
Počet odpovědí: 3

Ahojte a dobrý deň,

rada by som s vami zdieľala zaujímavý článok (Výskum), ktorý logicky vysvetľuje prečo vlastne veríme v Boha.  https://www.idnes.cz/xman/styl/vira-v-boha-nabozenstvi-implicitni-uceni-rozpoznavani-vzorcu-mozek-kognitivni-proces-studie-krestans.A201006_105451_xman-styl_fro

Rada by som vedela, čo si o tom myslíte? Síce bol výskum robený na kresťanoch a moslimoch, no myslíte, že by to vysvetľovalo vieru v transcedentno všeobecne a teda to by vysvetľovalo celú podstatu náboženstva? 
Ak by sa v tom chcel niekto vŕtať hlbšie, pridávam zahraničný článok obsahujúci cely výskum dopodrobna vysvetlený: https://www.nature.com/articles/s41467-020-18362-3

V odpovědi na Barbora Kornhauserová

Re: Článok -Za vírou křesťanů i muslimů může být obdobně nastavený mozek

autor Kateřina Horská -
Děkuji za sdílení, zatím jsem článek stihla jen zběžně proletět, ale vypadá zajímavě. Myšlenka, kterou autoři studie zkoumají, není nová; už na začátku 20. stol. klasik psychologie náboženství W. James spojoval s podstatou náboženství mimo jiné tzv. "aha momenty" (náhlé uvědomění si významu něčeho). Ale je samozřejmě zajímavé, když se k tomu provádějí empirické studie.
Přidávám otázku: Pokud prokážeme souvislost mezi náboženskou vírou a schopností nevědomého učení, o které se píše v článku, co z toho můžeme vlastně vyvodit? Znamená to, že božství (resp. posvátno,...) neexistuje?
V odpovědi na Barbora Kornhauserová

Re: Článok -Za vírou křesťanů i muslimů může být obdobně nastavený mozek

autor Sylvie Řezáčová -
Díky za sdílení, řekla bych, že pokud je schopnost nevědomého učení a hledání vzorců univerzální, tak by se toto vysvětlení dalo vztáhnout na veškerou víru v transcendentno. Ovšem protože podstata náboženství má i kulturní (a určitě mnohé další) aspekty, tak si myslím, že ho nevystihne v jeho celku. Zároveň bych z něj nevyvozovala víc než říká ("že lidé s lepší schopností nevědomého učení spíše věří v božské"), protože současná věda z principu nezodpovídá otázky po existenci božství.