Formální vs. neformální prostředky

Formální vs. neformální prostředky

autor Kateřina Jakubová -
Počet odpovědí: 1

Formální text je mnohem delší, používám daleko více opisů, např. Díky zkušenostem a teoretickým znalostem, studentkou navazujícího magisterského oboru... Snažila jsem se více "vychválit". Používala jsem celé názvy organizací, oborů, pozic apod. např. ve Svazu neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z.s.

Představovala jsem si to jako sebeprezentaci formou motivačního dopisu. Pro někoho, kdo mě nezná a třeba úplně nezná komunitu, proto jsem se snažila vynout zkratkám, přestože jsou podle mě zažité a běžně používané.

Neformální text: Používala jsem zkratky nebo univerbizované výrazy, např. studuji magistra, pracuji v CZTN. Předpokládala jsem, že se představuji někomu, kdo se orientuje v prostředí, a tedy není potřeba tolik vysvětlování, že rozumí zkratkám.

Použití hovorových koncovek: studuju

Vyjádření emocí: je to fakt peklo

S neformálním jsem měla daleko větší problém, nešlo mi to "přes prsty". Snažila jsem se držet ve spisovné rovině, i když v mluveném jazyce, bych asi používala v neformálním prostředí nespisovné koncovky.

V odpovědi na Kateřina Jakubová

Re: Formální vs. neformální prostředky

autor Radka Stará -
Dobrý den, děkuji za snahu, ráda jsem si přečetla, jak jste s tím bojovala :-) výsledek ale dopadl dobře! Problém s psaním neformálního textu je dán zjevně tím, že jde právě o psaný text. V mluveném projevu by vám to šlo předpokládám snáze.