Hornychová

Hornychová

autor Anežka Hornychová -
Počet odpovědí: 0

O logopedii jsem si myslela, že je to obor, který má v zájmu učit děti i dospělé správně mluvit, která učí správné výslovnosti a která se snaží „vymýtit“ vady řeči, ať už se jedná o ráčkování, koktání nebo „šlapání si“ na jazyk. Měla jsem možnost jednou navštívit logopedku kvůli přihlášce na vysokou školu – do doby, než tato návštěva proběhla, jsem si byla jistá, že mluvím perfektně, avšak logopedka mi poté sdělila, že špatně vyslovuji L, N a R. Mluvení je pěkná věda!

Po přečtení některých článků a publikací vím, že je logopedie obor, který se váže (u nás v České republice) na speciální pedagogiku. Logopedie se dělí na dva směry: medicínský a globálně-historický. Překvapilo mne, že se zabývá také neverbální, grafickou, a dokonce i znakovou komunikací. Zabývá se nejen vadami řeči, ale také poruchami komunikace, hlasu a sluchu.

Bohužel jsem se „této hodiny“ nemohla zúčastnit, takže nevím, zda to, co si o ní myslím po přečtení některých článků, publikací, se ztotožňuje s tím, co jste si na „této hodině“ o tom řekly.