Text pro PMG

Text pro PMG

autor Eva Špetlíková -
Počet odpovědí: 1

Jak lze text využít pro PMG?

  1. Seznámení se s čísly-přečetla bych text pohádky a děti by počítaly, kolik se v textu "nalézá" zvířat-(kolik se zde nalézá řečí zvířat)
  2. Celek a jeho části-Děti by před sebou měly na koberci obrázky zvířat (v reálném měřítku-aby neměly zkreslenou představu o reálné velikosti zvířat) objevující se v textu pohádky-ke každému zvířeti, které se objeví v textu, zvednou patřičný obrázek zvířete, kterého se to týká. Poté bychom si pojmenovali a zopakovali jaké části těla tvoří jednotlivá zvířata.
  3. Vymezování významu-položila bych dětem na téma pohádky určitou hádanku
  4. Cesta k míře-základní porovnání-Porovnali bychom zrakem a hmatem velikosti zvířat (např. "Jaké zvíře je větší než slepice? Porovnej!")
  5. Čára a její funkce-aktivita kreslení různých zvířat+například vybarvení určité části těla zvířete-seznámili bychom se zde s rozdílem čáry a vybarvené plochy, dále s tvary čáry. Samozřejmě s dětmi v MŠ děláme pouze nepřerušovanou čáru.

 

V odpovědi na Eva Špetlíková

Re: Text pro PMG

autor Klára Zuntová -

Práce s čísly je dobrá, ale zvuků zvířat je tam poněkud hodně (14 zvuků), možná bych požila číslo v nějakém jiném smyslu například spočítat zvuky, které znají (mňoukání, řehtání,...). 

-reálná velikost zvířat na obrázku ? (kůň, prase, kráva) - spíš bych si o těchto domácích zvířatech s dětmi povídala, možná bych v průběhu roku zařadila výlet na farmu. Ale rozumím myšlence, kterou studentka chtěla zdůraznit v rámci zkreslení velikosti zvířat

téma hádanky se mi líbí, bude to rozvíjet přemýšlení.