Práce s textem básně Řeč zvířátek (M. Černík)

Práce s textem básně Řeč zvířátek (M. Černík)

от Kateřina Motlová -
Количество ответов: 1
  • Aktivita 1.

Pomůcky: kostýmy zvířat (např. masky), básnička Řeč zvířátek (M. Černík)

Popis aktivity: Dětem bych dala kostýmy zvířat a každé dítě by mělo jiný kostým. Následně bych přečetla básničku, aby se děti seznámily s textem. Pak bych básničku četla znovu, ale už bych chtěla po dětech, aby se seřadily podle toho, jak slyší „jejich řeč“. 

Cíl: seznámení dětí s textem, zahřívací aktivita před následující 

 

  • Aktivita 2.

Pomůcky: kostýmy zvířat (např. masky), básnička Řeč zvířátek (M. Černík)

Popis aktivity: S dětmi bych vytvořila kruh a dětem bych zanechala kostýmy z předchozí aktivity. Pak bych dětem celou básničku přečetla. Dále bych četla básničku znovu, ale už bych chtěla, aby po každé, co zazní „řeč“ zvířátka, se zvedlo dítě, které má onen kostým. Poté bych aktivitu pozměnila a všechny děti by si na sebe vzaly kostým stejného zvířátka a až by slyšely v básničce „řeč“ zvířátka, tak by se postavily všechny děti. Pak bych se zeptala dětí, jaký byl rozdíl, když díti měly kostým jiného zvířátka a kolik si nás stouplo při první části aktivity a kolik si nás stouplo u druhé části aktivity. Následně bych dětem vysvětlila, že v první části se z nás zvedl pouze někdo, a potom se zvedl každý z nás.

Cíl: vysvětlit dětem rozdíl mezi NĚKDO z nás X KAŽDÝ z nás

Poznámka: postupně bych připojovala i další zájmena (žádný, všichni - po případě nikdo)

В ответ на Kateřina Motlová

Re: Práce s textem básně Řeč zvířátek (M. Černík)

от Klára Zuntová -

Kostým pro aktivitu je velkou motivací pro děti, to se mi moc líbí. Jinak seřazení (posloupnost) dětí podle nějakého kritéria je velmi efektivní (spolupráce členů, nápodoba,..)

Druhá aktivita by byla náročnější na přípravu (10 dětí - 10 stejných masek zvířat). Možná bych pro představení pojmu Někdo a každý použila trochu jiný druh aktivity (např. Zvedne se ten, kdo má žluté tričko - aha, někdo má žluté tričko; Zvedne se to zvířátko , které má dvě dvě uši - aha, každé zvířátko v této místnosti má dvě uši). Ale jinak velmi pěkné aktivity.