Čerpání z vlastních prací a využívání rozhovorů (M. Hrušková)

Čerpání z vlastních prací a využívání rozhovorů (M. Hrušková)

autor Magdalena Mouralová -
Počet odpovědí: 0

Kopíruji otázky Martiny Hruškové a rovnou k nim odpovídám:

1. Je možné, aby som čerpala zo svojich predošlých seminárnych prác bez odkazovania? Neviem ako funguje kontrola na plagiát, takže neviem ako veľmi podobne môžem formulovať svoje myšlienky z predošlých prác.

 

  • Z předchozích prací je možné čerpat, ale je potřeba to uvést. Pokud byla práce někde publikována (týká se i kvalifikačních prací), pracujete s ní jako s jakýmkoliv jiným zdrojem a normálně na ni odkazujete.
  • Pokud publikována nebyla (typicky seminární práce), není nutné ji vyloženě dávat do zdrojů, protože bakalářská práce je završením studia, v rámci něhož jste seminárku psali a lze na to nahlížet jako na přípravnou fázi. Nicméně i tak důrazně doporučuji u příslušných částí textu (kapitola, oddíl, schéma, tabulka...) dát poznámku pod čarou zhruba ve znění "Obsah této kapitoly (toto schéma, přehled legislativy...) byl zpracován v rámci seminární práce (název) na předmět (název kurzu) vyučovaném v (semestr a akademický rok) na Fakultě sociálních věd UK."
  • Jednak tím můžete předejít nepříjemnostem při kontrole plagiátorství, protože řada seminárek je kontrolovaných a tedy uložených v repozitářích. Kromě toho je to prostě slušnost, deklarujete tím, že se nechcete dopouštět autoplagiátorství.
  • Když budete používat části jiných prací, velmi pečlivě je čtěte a upravujte tak, aby byl text stylově, terminologicky a věcně v souladu se zbytkem práce. U dobrých prací se většinou nakonec nejedná o stejný text, protože je různě upraven.

2. Ako veľmi môžem odkazovať na rozhovory. Ak sa napríklad stane, že o nejakom jave môžem mať skutočne informácie len od respondenta a nemám ich ako inak podložiť. Môžem to použiť a ako zdroj odkázať na respondenta? (nejde o subjektívne pocity či názory, ide o detaily pri priebehu verejnej zákazky, o ktorých vie len človek, ktorý s nimi pracoval)

  • Na rozhovory můžete odkazovat stejně jako na jakýkoliv jiný zdroj. Jejich nevýhodou je menší argumentační síla, protože tím, že nebyly publikovány, nedošlo u nich ke kontrole ze strany dalších osob a jedná se tedy jen o pohled jednotlivce. Snažte se, pokud to jen trochu lze, informace triangulovat, tj. podpořit je ještě informacemi z dalších zdrojů, z jiných rozhovorů, z dokumentů....
  • Druhou nevýhodou je, že k nim čtenář často nemá přístup a nemůže si tedy skutečnost ověřit. Proto, pokud vám to umožní IS, doporučuji v takovém případě dát přepisy rozhovorů do příloh.