Vlastní zkušenosti

Vlastní zkušenosti

autor Bedřich Zuzánek -
Počet odpovědí: 4

Po četbě článku mě napadá, že v různých prostředích, která se při pohledu z vnějšku zas taž tolik neliší, (gymech, tělocvičnách apod.) dochází k disciplinaci těl podobnými prostředky ale k jiným účelům. Fyzický kapitál má rozličné obdoby v závislosti na povaze sociálního poje ve kterém se realizuje. V rámci textu jsem disciplinaci těla chápal jakožto proces za účelem zápasu v ringu. 

Vlastních zkušeností mám poměrně dost, za příklad mohu uvést gym v prostředí středně velkého českého města, který byl navštěvován lidmi trénující MMA. V tomto konkrétním prostředí byla těla upravována za účelem odolnosti, výdrže a síly což bych dal do kontrastu s jiným zařízením ve stejném městě, kde byla těla disciplinována s cílem těla jako estetické záležitosti, se sílou se v tomto prostředí operovalo zcela minimálně. Napadá mě k tomu že v různých (ale ne zcela odlišných,) sociálních polích dostává tělesný kapitál různé úrovně významu.

 

No každopádně nevím jak moc je to podnětný příspěvěk do diskuze, ale třeba to nějakou diskuzi odstartuje...

 

V odpovědi na Bedřich Zuzánek

Re: Vlastní zkušenosti

autor Alžběta Wolfová -

To je super point. Jojo, v sociálněvědní teorii se celkem často odlišuje tělesný kapitál a tzv. erotický kapitál (viz prezentace). Nicméně jsou samozřejmě oblasti, kde se ty dva překrývají. Já tomu tělesnému rozumím tak, že nejde o estetiku, ale fakt o kultivaci, prohlubování schopností a možností těla - viz slide: "tělesný kapitál" v prezentaci. Přijde mi, že často se v (např. komerčních) gymech "dělá" tělo, které ve výsledku nemusí být funkčnější (silnější, mít větší výdrž, být rychlejší), ale jen nějak jinak vytvarované. To je dle mého případ kultuvace erotického kapitálu. Současně tělesný kapitál se nemusí vždy překrývat se zdravotním kapitálem - což je taky dnes dost silný normativ. Mohli bychom se třeba bavit o fenoménu fitness, kulturistiky, nebo naopak jógy, boulderu, plavání. Jaké kapitály se těmito sporty kultivují? V jakých sociálních polích tito lidé navyšují svůj symbolický kapitál?

V odpovědi na Alžběta Wolfová

Re: Vlastní zkušenosti

autor Bedřich Zuzánek -

V komerčních gymech (asi bych je označil pojmem "fitness") se myslím určitě vyrábí ve své podstatě tělo se sníženou funkčností pohybové stránky (cvičení izolovaných svalových partií nepomáhá celkové hybnosti). Ale každopádně jsem toho názoru, že erotický kapitál je jakýsi podružný prvek. V úhlu pohledu lidí, kteří tuto kultivaci těla praktikují, dochází ke zvyšování erotického kapitálu, ale primárnější je podle mě získání tělesného kapitálu, který má hodnotu v rámci sociálního pole, které se uskutečňuje v tomto prostředí. Je to hodně komparační prostředí, kdy se mužský jedinec porovnává s druhým mužem, i soutěže jsou hodnoceny a primárně navštěvovány muži.. U žen nevím jak tuto tématiku uchopit, se ženským kulturistickým prostředím jsem se nesetkal.. Nicméně symbolický kapitál je navyšován v rámci sociálního pole, kde se realizuje kultura "velkého těla". Právě ta velikost tam je naprosto klíčový prvek, o zdravé tělo rozhodně nejde. 

V odpovědi na Bedřich Zuzánek

Re: Vlastní zkušenosti

autor Alžběta Wolfová -

Jo, to mi přijde super, jak uvažujete vždycky ve vztahu k tomu určitýmu sociálnímu poli. Bourdieu tvrdí, že ve větších společnostech je taky mnohem komplikovanější struktura sociální polí, ve smyslu, že každý člověk je současně "členem" několika sociálních polí. Ve fitku - v jeho struktuře (sociální hierarchii) může jít jedinci o to, získat co největší fyzický kapitál (kdo dá víc na bench...). Možná, že něco podobného bude platit i pro většinu žen. Nicméně za hranicemi tohoto pole se fyzický kapitál přetaví do erotického - v závislosti na prostředí, kde se pohybují - když širší ramena/ six pack/ kulatější zadek u žen - navýší jejich "cenu" na trhu. A to nejen na partnerském. Zkrátka to zvedne jejich konvenční atraktivitu.

V odpovědi na Alžběta Wolfová

Re: Vlastní zkušenosti

autor Bedřich Zuzánek -

Ještě mě napadá určitý protipólní příklad z vlastní zkušenosti, z prostředí bojových sportů. V těchto prostředích, podle mého názoru se , kultivuje kapitál funkčního těla, které by mělo být rychlé a výkonné a zdravé, stejně jak bylo zmíněno v textu, přehnaná muskulatura je překážkou, zpomaluje jedince. S tím souvisí i odmítání psychoaktivních látek, stejně jako anabolických přípravků, které se v prostředí kulturistiky celkem běžně užívají (i když oficiálně se samozřejmě tvrdí opak).