trénink tlumočnické analýzy

trénink tlumočnické analýzy

autor Kateřina Ešnerová -
Počet odpovědí: 0

Analýza je zřejmě nejdůležitější dovedností tlumočníka. Cílem tohoto úkolu tedy je si ji procvičit.

  • Poslechněte si projev v příloze o umělé inteligenci.
    • Nic si nepište (trénujete zároveň paměť).
    • Soustřeďte se na analýzu projevu - identifikujte:
      1. jaký je záměr řečníka
        • = co komunikuje, čeho chce svým projevem dosáhnout (např. řečník na politickém meetingu chce aktivizovat své voliče případně přesvědčit nerozhodnuté, aby pro něj hlasovali)
      2. jakými neverbálními/stylistickými/lexikálními/syntaktickými/obsahovými prostředky tohoto záměru dosahuje (např. řečník na meetingu bude zřejmě mluvit poměrně pomalu a důrazně, bude používat spíš kratší méně složité věty, aby mu všichni dopře rozumněli, bude dělat významné pauzy, bude se přímo obracet na publikum a zdůrazňovat, co se (ne)stane, když ho budou volit)
        • jedná se o aspekty projevu, na které bychom se pak měli jako tlumočníci obzvláště zaměřit - u některých zjistíme, že je můžeme úplně stejně použít i v našem tlumočení (např. zachováme stejně důraznou intonaci), u jiných naopak vyhodnotíme, že v češtině fungovat nebudou a abychom realizovali stejný záměr řečníka i u českého publika, budeme muset použít prostředky jiné (např. budeme muset přistoupit k zobecnění či substituci metafory)
  • Očíslované odpovědi odevzdejte nejpozději 19.3. 16:00 jako odpověď na tento úvodní post (úplně vpravo dole je možnost "Odpovědět"). Až vložíte svou odpověď, uvidíte i reakce kolegů.