jaké názory bychom mohli čekat u různých typů řečníků

jaké názory bychom mohli čekat u různých typů řečníků

autor Kateřina Newland Ešnerová -
Počet odpovědí: 0

Úkolem tlumočníka je věrně předat názory a postoje řečníka. Čím lépe je dokážeme předvídat, tím snazší pro nás tlumočení je, protože můžeme svou omezenou kapacitu věnovat ostatním tlumočnickým činnostem, jako je třeba prezentace.

Každý člověk je samozřejmě jedinečný, takže při předvídání názorů řečníka musíme být vždy velmi opatrní, abychom se neřídili předsudky či stereotypy. Na druhou stranu můžeme v hrubých obrysech vyjít např. z řečníkovy politické příslušnosti či deklarovaného ideového zakotvení.

Odhadněte, jaký názor na uvedená témata bychom mohli předvídat u následujících typů řečníků. Pokud nevíte, dohledejte si a zjistěte proč.

  1. Jak se bude zřejmě člen americké republikánské strany stavět k zavedení všeobecného zdravotního pojištění po vzoru evropských zemí?
  2. Jaký postoj budou mít zřejmě čeští zástupci průmysluprotekcionistické politice USA?
  3. Jaký postoj bude mít zřejmě člen frakce Evropští konzervativci a reformisté v Evropském parlamentu k prohlubování integrace EU.
  4. Jaký postoj bude mít zřejmě člen tradiční levicové strany ke zvyšování daní.
  5. Jak se bude zřejmě stavět představitel odborů ke snížení minimální mzdy?

Své odpovědi očíslujte a odevzdejte jako odpověď na tento úvodní post (vpravo úplně dole je možnost „Odpovědět“. Jakmile odpovíte, zobrazí se vám i reakce kolegů. Odpovězte prosím nejpozději 19.3. 16:00.