Hysterická matka

Hysterická matka

autor Pavlína Šámalová -
Počet odpovědí: 4

Krásnou sobotu přeji :)

i já bych se s vámi ráda podělila o jednu nepříjemnost, která se stala mě a mé spolutrenérce v rámci tréninku fotbalové školičky.

Na tréninky si kromě dětí ze školní družiny vodíme i ty starší (šestileté) z nedaleké školky, kde mají třídy rozdělěné podle barev. Na internetu máme jako lektorky přístup k seznamu dětí spolu s informacemi, kde a v jakých třídách je vyzvedávat. Funguje to vždy tak, že jedna vyzvedává děti ve družině, druhá ve školce a pak se sejdeme ve školní tělocvičně a trénink začíná. 

Onoho dne na konci lekce, kdy si  rodiče vyzvedávali své děti, vrazila do místnosti evidentně rozčílená paní. Místo pozdravu se na mne přede všemi přítomnými agresivně obořila, že jsme už podruhé nechali její dceru ve školce. Absolutně mi nedala možnost jakékoliv sebeobhajoby a dál na mě chrlila řadu jízlivých poznámek. Vzhledem k tomu že předchozí trénink jsem byla zastoupena a tenhle jsem vyzvedávala školní děti, jsem byla značně zmatená a zmohla jsem se pouze na omluvu. Doma jsem si znovu pečlivě překontrolovala, jestli mám všechny děti přiřazené k správným třídám. Ona dívenka byla skutečně zapsána oranžové třídě.

Další trénink se situace konečně vyjasnila. Když jsme si děti vyzvedávali, v oranžové třídě bylo zhasnuto. Po otázání se, kde třídu hledat, nám bylo sděleno, že se občas spojuje se žlutou třídou, která je u úplně opačného vchodu do budovy. To pro nás bylo úplnou novinkou, jelikož se školka neobtěžovala s tím nám to vůbec sdělit.

Vzhledem k tomu, že tréninky započaly již v říjnu, byla docela podpásovka, že nám školka odhalila toto tajemství až ke konci listopadu. Nemůžeme prohledávat celou školku kvůli jednomu dítěti, když jich máte na starost dalších 15. Snad nám školka příště vyjde vstříc.

V odpovědi na Pavlína Šámalová

Re: Hysterická matka

autor Kristýna Vysoká -

S naštvanými rodiči mám mnoho zkušeností.

Přeci jen, za ty roky, co dělám vedoucí na skautu se příležitostí pro konflikty objevilo spousty. Stačí jeden zmeškaný vlak, pozdní příjezd dětí a katastrofa" už je na světě.

Myslím si, že důležité je jednat s rodiči v klidu. Vím, že ne vždy to člověk vydrží, ale je to, přeci jen, potřeba. Pokud ani vlídný hlas rodiče trošku nezklidní, je dobré rodiče odvést pryč, dál od dětí. Pro tvou autoritu není dobré, aby děti viděly, jak na tebe křičí rodič. Mohou být často zmatené, nevědět co se děje a k jaké z autorit se názorově připojit.

Vím, že tyto situace jsou velmi nepříjemné a mně osobně zkazí celý den.

Přeji pevné nervy.

autor Lucie Kohutová -

Ahoj Pájo,

chápu, že Tě situace rozladila a postavila Tě do nepříjemné pozice. Souhlasím s názorem Kristýny, že v tu chvíli se jako nejvhodnější reakce kvůli zachování autority nabízí odvedení rodiče stranou a vyslechnutí si jeho problému o samotě.  

Nemyslím si však, že by se jednalo pouze o chybu maminky, jistý podíl viny na vzniklé situaci bych připsala Tvé kolegyni. Maminka byla evidentně rozladěna, když se její dítě z jí neznámého důvodu 2x nezúčastnilo placeného kroužku. Ona nemůže vědět, jak jste si se spolutrenérkou zorganizovaly vyzvedávání dětí a jak jste domluvené se školkou. Samozřejmě měla možnost přijít v klidu, ale věřím, že existuje velké množství rodičů, kteří by v podobné situaci reagovali stejně "přehnaně". Podle mého názoru je tedy třeba nahlédnout na problém z její perspektivy. 

Nabízí se otázka, jakým způsobem řešíte docházku dětí? Máte u sebe během hodin seznam dětí s jejich přiřazením do tříd? Já jsem v rámci své praxe s rodiči domluvená, že pokud nastane nějaký problém a dítě se nemůže lekce zúčastnit, ať mě kontaktují e-mailem nebo sms. Pokud by se tak nestalo, zeptám se jich já, proč se dítě nezúčastnilo. Přece jen v době kroužku by za ně měl být zodpovědný lektor. V krajním případě by se mohlo stát (samozřejmě u Tebe s ohledem na věk dětí s menší pravděpodobností), že dítě odejde někam, kam nemá, a stane se něco špatného. V tu chvíli bych velmi ráda měla v ruce něco, čím se mohu bránit.

Z Tebou popsané situace soudím, že Tvůj zástup z první lekce nekontaktoval maminku s ohledem na dívčinu nepřítomnost. Kdyby se tak stalo, myslím, že by k vyhrocenému konfliktu s maminkou vůbec nedošlo, protože by se celý problém vyjasnil dříve.

autor Jana Krátká -

Dobrý den,

zde vnímám souhru několika negativních faktorů.

O tom, že se třída "občas spojuje se žlutou" jste rozhodně měla být informována před začátkem vedení tréninků.

Dle výsledků Asociace pedagogů základního školství ČR vyplývá, že selhává výchovná funkce rodiny - nedůslednost, hledání viníků jinde. Problémy s rodiči stejné jako u žáků – agresivita, vulgárnost, nerespektování autority učitele, omlouvání přestupků žáka.

V tomto konkrétním případě není těžké se vžít do nespokojenosti ze strany rodiče. Dle mě však Vámi uvedené chování ze strany maminky bylo nepřiměřené. Žádná situace rodiče neopravňuje k agresivnímu chování vůči Vám.

Zdravím, Krátká

autor Michaela Lávičková -

Dobrý den,

úplně vám rozumím, že jste byla v nelehké situaci.

Něco podobného se stalo mně, ale s rozdílem, že na mě vletěla paní učitelka, jak jsem mohla zapoměnout vyzvednout jedno dítě. 

Školka měla třídy rozdělené na zvířátka a já měla seznam dětí, které v jaké třídě jsou. Dané dítě mělo být v myškách, a po přečtení jmen pokaždé ke mně děti přiběhly a když nějaké chybělo, zeptala jsem se paní učitelky, zda-li je přítomné. Paní učitelka mi sdělila, že ne, tedy jsem se více po tom neohlížela a pokaždé když jsem přišla do dané třídy, jsem přečetla seznam jmen k dané třídě. Po skončení jsem dostala vynadáno, jak to, že jsem toto dítě zapomněla, tedy jsem se bránila, že ve své třídě nebylo, načež mi bylo řečeno, že dítě bylo ve třídě, ale to jestli bylo ve své ne. Další týden se mi to stalo s jiným dítětem, až poté jsem se na to víc zaměřila a zeptala se do jaké teda chodí třídy, protože ke které ho mám přiřazené nebylo. A tím mi bylo řečeno, že sice děti jsou rozděleny do tříd, ale ne vždy tam jsou a můžou být v jakékoliv třídě, protože se po obědě mění. Tedy došlo ke špatné komunikaci mezi mnou a zaměstnavatelem, ale zároveň jsem nepochopila, proč mi to teda paní učitelka neřekly, že dané dítě nechybí, ale je v jiné třídě.

S pozdravem 

Michaela Lávičková