Děti a veřejnost

Děti a veřejnost

autor Jitka Nováčková -
Počet odpovědí: 5

Dobrý den,

 

přidávám k úvaze a k diskusi tři zážitky, které se staly, když jsme s dětmi opustily prostory školy.

 

1. Prohlížely jsme si s dětmi záhony květin v parku. Děti jsme s kolegyní upozornily, že je nesmí trhat a raději na ně ani nesahat. Našly však nějaké již utržené a ve chvíli, kdy nám je přinesly, kolem procházela skupinka důchodkyň. Okamžitě nás začaly okřikovat, jak to že jsme dovolily dětem květiny trhat! Jak je to vychováváme a k čemu je vedeme!

 

2. Jely jsme autobusem hromadné dopravy, děti seděly a stály mezi ostatními cestujícími. Jedna s nich telefonovala - "Jedu v autobuse plném za...ných par....tů, už mě to s..e! …"

 

3. Na dětském hřišti již při našem příchodu seděla čtveřice dospělých a hrály si tam jejich děti. Po chvíli vidíme, že cizí dítě strká do "našeho školního dítěte" a povalilo ho na zem. Když se dotyčné dítě zvedlo, cizí ho chytlo za nohu a zakouslo se mu do lýtka. Po našich výtkách cizí dítě uteklo. Dospělí dál v klidu seděli a povídali si. Ptali jsme se jestli je to dítě jejich." Jo to je můj kluk" říká mladá maminka. Požádaly jsme jí s kolegyní, zda by si svého syna mohla hlídat, že strká a kouše do dětí. Její odpověď zněla "tak mu asi koupíme košík" a dál se bavila s ostatními.

 

Uvedeným chci podotknout, že musíme řešit nelehké situace nejen se svěřenými dětmi, ale i s dospělými, se kterými se setkáváme. Má smysl se s nimi dohadovat, vysvětlovat, obhajovat děti či sebe? Máme přece na starosti svěřené děti! Nemůžeme trávit čas často marnou diskusí, která se stává dvěma monology.  Jak dětem vysvětlit, proč dospělí zrovna tak reagovali. Jak se "poprat" s ignorancí dospělých? Děti vedeme k slušnému chování a vyjadřování, toleranci, vztahu k přírodě.

Možná slovy - vítejte v reálném životě! Cizí děti má málokdo rád, většina má ráda jen ty vlastní a cizí ho vůbec nezajímají. 

V odpovědi na Jitka Nováčková

Re: Děti a veřejnost

autor Karolína Nováková -

V tomto je bohužel problém no.

Mnoho lidí z veřejnosti ani například nekouká na skupinku dětí a jsou schopni se přimotat a celou skupinu rozhodit. To se například stalo i nám. 

Mě by zajímalo, jak by se tohle dalo například i řešit, protože to jsou mnohdy situace, které se bohužel nikdy nevyřeší.

V odpovědi na Jitka Nováčková

Re: Děti a veřejnost

autor Kristýna Vysoká -

Musím přiznat, že podobných situací zažívám na skautských výpravách nespočet.

Vychovávat cizí dospělé lidi si nedovolím, ale svým dětem vysvětlím, jak by se ony samy mohly zachovat lépe. 

Je pro mě důležité, že zajistím, aby z nich v budoucnu nebyli stejně tak zapšklí lidé jako občas potkávám.

Myslím, že nejen s dětmi musí mít člověk občas trpělivost.

V odpovědi na Jitka Nováčková

Re: Děti a veřejnost

autor Kateřina Šmídová -

Můj názor je ten, že existuje mnoho dospělých lidí, kteří jsou často velice pobouřeni, pokud jen musí cestovat se skupinkou dětí v jednom dopravním prostředku, případně si děti dovolí, povídat si. To je hned oheň na střeše. Na většinu takových situací se snažím nereagovat, protože dospělého člověka již často vychovávat nelze a často tyto nepříjemné debaty vyvolávají zejména z důvodu, že mají chuť se s někým pohádat či vyvolat konflikt. Proto děti vždy před cestou kamkoliv poučím, že se mají chovat co nejklidněji, aby nikoho nerušily. Pokud přesto ke konfliktu dojde a já vím, že není vyvolán nevhodným chováním dětí, zeptám se dotyčné osoby, jak by postupovali oni na mém místě. Obecně se snažím konfliktním situacím s dětmi vyhnout, pokud to jen trochu jde.

V odpovědi na Jitka Nováčková

Re: Děti a veřejnost

autor Jana Krátká -

Dobrý den,

děkuji za toto stále více aktuální téma.

S dětmi je důležité tyto nastalé situace rozebrat. Bohužel musíme připustit, že i u dospělých jedinců se můžeme setkat s nevhodným chováním.

Souhlasím s Kristýnou, není v naší kompetenci převychovat tyto "dospělé". Můžeme však správným směrem vést naše děti a na těchto smutných případech prezentovat, jak by chování lidí ve společnosti nemělo vypadat.

Pevné nervy. Zdravím. Krátká

V odpovědi na Jitka Nováčková

Re: Děti a veřejnost

autor Karolína Lichterová -

Zdravím,

často se s obdobnými situacemi setkávám, když s dětmi vyrazíme na hřiště, kde jsou i cizí děti s jejich rodiči. Situaci řeším i s "cizím" dítětem, když se k tomu rodič nemá a kolikrát už jsem se setkala i s tím, že za mnou rodič přišel, co si dovoluji vychovávat jeho dítě, přesto, že celou situaci ani neviděl. V takových chvílích se snažím apelovat na jejich empatii a pochopení a hlavně nad takovými situacemi před dětmi nechci mávnout rukou a nechat věci nedořešené, chci jim ukázat, že se dá vše s chladnou hlavou a slušně vysvětlit, pokud se se stejným postojem nesetkám na opačné straně, tak celou situaci následně probírám s dětmi, co bylo špatně a jak by se ony zachovaly nebo jak by se mělo zachovat dítě či jeho rodič. Opravdu mě mrzí, když k dětem tímto způsobem přistupují cizí dospělí nebo se snaží před dětmi shodit mě, místo aby šli vlastním dětem vzorem slušného a správného chování. Když dojde na situaci, že se jedno z "mých" dětí zachová nesprávně, také po něm chci aby situaci pochopilo a "cizímu" dítku se omluvilo, proč je to tedy takový problém v opačném případě.