Brečící holčička

Brečící holčička

autor Kristýna Vysoká -
Počet odpovědí: 8

Ahoj, taky se přidám do diskuze a to s prosbou o radu 😊

Svoji praxi dělám ve skautském oddílu, kde vedu děti věkové kategorie 6 až 10 let.

Před měsícem a půl k nám přišla nová holčička. Ke skupině dětí se připojila později, děti se už se mezi sebou dávno znaly. Zařadili jsme proto do programu seznamovací hry, aby se holčička s ostatními seznámila a oni s ní. Hned první hodinu se začala bavit s dětmi a vše vypadalo dobře.

Bohužel, další týden to bylo úplně jinak. Holčička před družinovkou hystericky brečela a nechtělo se jí tam. Poté, co se domluvily s maminkou, že to aspoň zkusí, se tam holčičce znovu moc líbilo a nechtěla odejít.

Stejný scénář se opakuje stále dokola. Několikrát holčička tolik brečela, že ji maminka musela odvést domů. Ptala jsem se holčičky na důvod, proč se bojí chodit na družinovky, a neřekla mi nic. Mamince na tuto otázku také neodpovídá.

Nemáte nápady na řešení této situace?

V odpovědi na Kristýna Vysoká

Re: Brečící holčička

autor Jitka Tomanová -

Nebude to tím, že se dlouho loučí s maminkou? Co kdyby ji tam jenom vyložila a rychle se rozloučila a potom nenápadně odjela, aby si jí holčička nevšimla? Myslím si, že na rodičích hodně visí a nedokáže přijmout situaci hned, že tam bude sama bez nich. Vyzkoušej, aby nenápadně odjela a uvidíš, jestli to bude fungovat.

V odpovědi na Jitka Tomanová

autor Barbora Macháčková -

Tohle řešení se osvědčilo i nám na tenisovém tréninku. Měli jsme tam holčičku, která stále plakala a nechtěla na tenis. Maminka z toho byla zoufalá a nechtěla ji tam nechávat, aby dcerka nebyla smutná. Na prvních trénincích zůstávala s ní a holčička stále plakala. Jednou ji tam ale nechala samotnou a holčička jakoby se proměnila. Najednou byla veselá, hrála si s ostatními dětmi a na maminku si ani nevzpomněla. Jakmile ale maminka přijela, začala znovu plakat a povídat mamince, jak moc se jí stýskalo. Maminka nám ani nevěřila, že se dceři na  tréninku líbilo. Přesvědčili jsme ji ale, aby s dcerou trávila v hale, kde trénink probíhal, co nejméně času. A opravdu to zabíralo. Bez maminky se z uplakané holčičky stalo velmi veselé a kamarádské dítě.

autor Pavlína Šámalová -

Ahoj :)

Možná by bylo fajn, kdyby si v kolektivu dětí našla nějakou lepší kamarádku, na kterou by se pak těšila a sotva by přišla na družinovku, byly by holky spolu a už od začátku v pohodě. Myslím, že by to mohlo fungovat, na vodáku jsme také měli takového ufňukánka a co si našel kamaráda, je z něj docela príma kluk. Další možností je, že brečí a dělá scény, aby měla větší pozornost...

V odpovědi na Pavlína Šámalová

autor Kateřina Šmídová -

Ahoj,

myslím si, že by bylo dobré hned na začátek zařadit nějakou aktivitu, která holčičku zaujme natolik, že již na smutek nezbude čas. Určitě souhlasím s tím, aby se maminka po vysazení holčičky na schůzce, dále nezdržovala a odjela. Dále by mohlo být dobré požádat ostatní děti, aby se jí také snažily zatáhnout do programu. Pomoci by také mohlo, jak jsem již zmiňovala, zařadit hned na začátek nějakou zajímavou hru, či zadat holčičce nějaký výjimečný úkol.

autor Kristýna Vysoká -

Moc děkuji za podnětné nápady :).

V úterý mám družinovou schůzku a zkusím připravit nějakou hodně poutavou hru na začátek, abych holčičku více zaujala.

Kamarádky v kolektivu má, možná bude trvat delší dobu než se s nimi více skamarádí (přeci jen přišla později). 

S maminkou se pokusím domluvit a napíšu, jak vše dopadlo :)

autor Tereza Šiklová -

Ahoj,

podobnou situaci jsem řešila dva roky nazpátek, také jsme měly ve skautu novou holčičku, která plakala před každou schůzkou. Často se stávalo, ze se nám rozbrečela i uprostřed schůzky, protože nechtěla hrát nějakou hru. Přitom když se pak zapojila, smála se spolu s ostatními a vypadala spokojeně. 

Praly jsme se s takovým přístupem dva měsíce, nepomáhalo nic. Plakala při hrách, malování, zpívání, při všem. V říjnu jsme se s maminkou dohodly, že ji bez kompromisů pošle na výpravu (na tu první odmítla jet). A tam se to konečně zlomilo. Páteční večer sice ještě proplakala, ale od soboty od rána byla úplně nadšená hrou (tuším, že to byly králíci z klobouku) a v neděli se naopak nechtěla vrátit domů. 

Co tím chci říct - můžeš se snažit udělat všechno možné a stejně to nepomůže, někdy to chce proste jen hodně času. A ta výprava, kdy je dítě mezi ostatními tak dlouho v kuse, mi přijde jako dobré prostředí, kde se to spraví. 

Držím palce, ať se ta vaše malá zklidní co nejdříve! :) 

autor Lucie Železná -

Ahojky,

ještě jsem se s takovým problémem nesetkala. Myslím si, že by se hned po příchodu měla něčemu věnovat a tím rozptýlit její obavy. Když za ní hned na sraz přiběhne kamarádka a začne si s ní povídat, na pláč zapomene. 

Líbil se mi i nápad rychlého rozloučení s maminkou. Místo toho, aby tam s maminkou stála, půjde za někým a bude se seznamovat. Navíc bude vědět, že maminka už odjela, tak ji od pláče nepomůže. A nebo by s maminkou mohla přijet o 5 minut později, kdy děti už budou mít nějaký program. Ona uvidí, co ostatní dělají a bude se chtít rovnou zapojit.

Zajímalo by mě, jak se problém vyřešil, jestli vůbec. 

Hezký večer, Lucka :)

autor Anna Harigelová -

Ahoj,

myslím si, že tento problém mají hlavně děti z rozvedených rodin (samozřejmě ne výlučně).  Děti mají často pocit, že je jejich povinností být nešťastné v situaci, kdy mají být bez rodiče. Také je to často zapříčiněno právě maminkami (tatínky), které na svých dětech nevědomky příliš lpí a vlastně ani nechtějí aby se jejich dítě osamostatnilo. 

Takže jestliže-li není možnost, aby se dítě na schůzku bezpečně dopravilo samo, tak východisko vidím také v rychlém loučení.  

Hodně štěstí 

Anička