SHD Košice

SHD Košice

by Denisa Šandová -
Number of replies: 10

Ve skupině, kterou navštěvuji se zpočátku vyskytl takový problém, že děti byly zvyklé přes letní měsíce provádět požární útok venku s velkým množství pohybu. Proto byl pro ně velký problém/ šok sedět a poslouchat zpočátku teoretické věci, které se postupem času mění v praxi.  Jinak se jiný problém zatím nevyskytl.

Řešení: Hned po první hodině jsme se společně s ostatními vedoucími rozhodli zařadit více sportovních aktivit, které jsou v omezeném prostoru možné.  Výsledek je patrný, děti jsou při výkladu teoretických věcí klidnější, ale pořád je vidět, že je to nebaví tolik jako praxe samotná (kvůli tomu si neodnáší tolik poznatků).

In reply to Denisa Šandová

Re: SHD Košice

by Tereza Šindelová -

Nikdy jsem se neúčastnila SHD, takže přesně nevím, co vše se děti učí. Znám děti, které navštěvují SHD v sousedním městě a ty se zaměřují pouze na přípravu na závody.

Pokud je to možné, zkusila bych vyložit teoretickou část a hned ji doplnit názornou ukázkou. Tím, že by si děti poslechly výklad a hned poté si to i vyzkoušely, mohlo by je to více bavit a pravděpodobně by se i více soustředily.

Myslím si, že zařazení více aktivit by mohlo být řešením.

In reply to Denisa Šandová

Re: SHD Košice

by Jitka Tomanová -

Nepomohlo by ty věci vysvětlit a hned by si to děti vyzkoušely? Myslím, že by ti lépe zapamatovaly a bavilo by je to více 

In reply to Jitka Tomanová

Re: SHD Košice

by Denisa Šandová -

Ano, snažíme se zapojit praxi co nejdříve to jde, ale ne vždy  a ne u všeho si to bohužel mohou děti vyzkoušet. Ale podle mě je velký problém přechod z aktivní letní čísti, teď do té nudnější zimní části. Protože postupně pozoruji, že čím častěji jsou schůzky, tím více jsou děti klidnější.

In reply to Denisa Šandová

Re: SHD Košice

by Pavlína Šámalová -

Ahoj, 

možná kdybyste zkusili hasičskou teorii zařadit do her - například do kvízů - tak by to děti mohlo bavit více. Nebo třeba i tou formou, že by děti, rozděleny do týmů, musely jednotlivě běhat na místo, kdy by byla třeba napsána nějaká pravidla, zapamatovat si je a, doběhnout zpátky k týmu a sdělit mu, co si zapamatoval. Určitě existují i nějaká videa, přes která by děti určitě přijímaly informace radši než formou přednášky.

Přece jenom je to volnočasový kroužek, na který by se děti měly vždy těšit, ne si ho protrpět.

In reply to Pavlína Šámalová

Re: SHD Košice

by Denisa Šandová -

Ahoj, 

hry jsou do programu zařazeny v z velké části. Určitě to není forma žádné přednášky. Děti si většinou jen za začátku vyslechnou na začátku lehkou teorii jako připomínku něčeho co už částečně znají.

In reply to Denisa Šandová

Re: SHD Košice

by Martina Veselá -

Dobrý den, 

také se účastním výuky pro SDH, kde momentálně vykovám praxi. Nevím, jaké možnosti ohledně prostoru máte vy, ale my s dětmi v zimních měsících navštěvujeme sportovní halu, kde s nimi hrajeme hry, které pomáhají k lepším a kamarádským vztahům ve skupině. Samozřejmě nepodceňujeme ani teorii, kterou se snažíme zařadit do některých her. Osvědčilo se nám hledání kartiček s topografickými značkami. Za správné názvy si děti vybírají hru, kterou chtějí hrát a za chybné odpovědi mají buď běh nebo kliky - odstupňováno dle počtu špatných odpovědí. A věřte, že teď rádi poslouchají i teorii :-) 

In reply to Martina Veselá

Re: SHD Košice

by Denisa Šandová -

Dobrý den,

my máme prostory dosti omezené, ale jak už jsem psala, tak tato situace trvala jen zpočátku, něž si děti zvykly na přechod.  Jinak hry s topografickými značkami využíváme v podobné variantě jako Vy.  Co se týče dřepů s kliků ty využíváme v souvislosti sprostých slov, která děti občas říkají. 

In reply to Denisa Šandová

Re: SHD Košice

by Martina Veselá -

Ano, to máte pravdu. Užívání sprostých slov je bohužel problém nejen u volnočasových aktivit. Naštěstí v těchto kroužcích můžeme děti trochu usměrnit tím, že jsou nastolená pravidla a přijatelné tresty za jejich porušení. My máme štěstí, že už jsou naše děti s těmito pravidly sžité, takže je "trestáme" minimálně. Toto pravidlo bohužel porušuje jen chlapec s ADHD, když "nemá svůj den" :-)

In reply to Martina Veselá

Re: SHD Košice

by Denisa Šandová -

tak to je pěkné, že jsou děti s pravidly sžité. U chlapce se to pochopitelné každému se stane, že nemá svůj den. :) velmi se mi libí, že slyším, že to chlapec normálně dodržuje. Mohu to tak předat dál. Lidem, kteří se bojí do kroužků zapojit děti s ADHD, především kvůli kázni. 

In reply to Denisa Šandová

Re: SHD Košice

by Martina Veselá -

Začátky s chlapcem byly trochu krušné, ale naučili jsme se mu "naslouchat". Pro ostatní děti byla výhoda, že chlapce znají již od školky, takže je jeho chování netrápilo a netrápí. Od září k nám nastoupil i jeho mladší bratr, který je také ADHD. S ním je to bohužel horší, ale doufáme, že se nám podaří zvládnout i jeho chování. Oba chlapci jsou jinak moc šikovní, byla by škoda, kdyby byli ochuzeni o kroužky :-)