Samostatnost a zodpovědnost

Samostatnost a zodpovědnost

autor Karolína Lichterová -
Počet odpovědí: 7

Zdravím, 

přicházím s dalším tématem, které si myslím, že určitě stojí za zmínku,

poslední dobou se často setkávám s tím, že rodiče absolutně nenechávají svým dětem žádný prostor pro zodpovědnost či samostatnost, ať jde třeba o cestování hromadnou dopravou, přípravou tašky do školy až po samostatné oblékání (zavazování tkaniček). Chtěla bych vědět jestli tento problém také vnímáte, případně zda o tom mluvíte s rodiči nebo jak na to pohlížíte vy.

Sama beru zodpovědnost a samostatnost jako výborný prostředek pro dosažení výsledků i u dětí, které nejsou pro danou věc zrovna nadšené nebo u dětí, které jsou problémovější, paradoxně jsou to většinou děti, u kterých přesně tento problém pozoruji. Ve chvíli, kdy jim dám nějaký úkol, že to mají na starost jen oni a nikdo jiný jim do toho nesmí zasahovat, nebo když něco můžou udělat samy, vidím obrovský pokrok, mám pocit, že se opravdu viditelně mění jejich přístup a s větším nadšením přistupují i k novým aktivitám.

Jsem zastáncem toho, že i když to bude trvat déle nebo to nebude perfektní, je to lepší cesta než něco dělat za děti, protože pak o to ztrácí zájem a zvyknou si, že to za ně někdo udělá, což se následně odráží i na jiných věcech - na příklad to zmiňované chystání věcí do školy, když si dítě tašku nepřichystá samo, tak automaticky svaluje vinu na rodiče, že mu do ní něco nedal, protože to ON mu ji chystal, nikoliv, že už je dost velký aby si tašku chystal sám a mohl si, tak dohlédnout na to, že si tam dá vše co potřebuje - dítě potom necítí žádnou zodpovědnost ani za vlastní věci. 

 

V odpovědi na Karolína Lichterová

Re: Samostatnost a zodpovědnost

autor Martina Veselá -

Ano, také jsem zastáncem toho, že děti mají být více samostatné. S nejstarší dcerou chodí do třídy dívka, které maminka pomáhala do třetí třídy s převlékáním a do  páté třídy jí nosila její školní batoh. Slečna je nyní v osmé třídě a nikdy nešla s kamarádkami ven a nejezdí ani na školu v přírodě.

Rodiče si bohužel často neuvědomují, že díky jejich opičí lásce má jejich dítě v budoucnosti problémy s přijímáním do kolektivu. Navíc mají problémy se sebedůvěrou, protože se bojí dělat věci, které za ně běžně dělá někdo jiný.

V odpovědi na Karolína Lichterová

Re: Samostatnost a zodpovědnost

autor Anežka Rücklová -

Ráda bych vyjádřila svůj souhlas.

Myslím si, že maminka by samozřejmě měla poskytnou pomocnou ruku, ale neměla by být tím, kdo odvede všechnu práci. Nástup do školního prostředí nemusí být pro dítě úplně lehký, tam se očekává, že maminka s prvními přípravami pomůže, anebo předvede několik názorných příkladů, jak by správně vybavená taška do školy měla vypadat. Z toho si odnese dle mého dítě úplně nejvíce. Nejdříve se snaží okoukat postup přípravy, učí se nápodobou, a poté následují jeho první pokusy. Postupně se učí, občas něco zapomene, ale příště si to bude již pamatovat. 

Vnímám to podobně i s vlastní zodpovědností. Dítě, které není zodpovědné ani za svoje věci, nemá šanci být odpovědný ani za svoje činy ve starším věku. Odráží se to poté v budoucnu, zejména v situacích, kde je potřeba připustit vlastní vinu, ať už se jedná o cokoli. Dle mého by měl být člověk schopen přiznat vlastní chyby a pracovat s nimi.

Doufám, že jsem přispěla k tématu a těším se na další reakce.

 

V odpovědi na Anežka Rücklová

Re: Samostatnost a zodpovědnost

autor Martina Veselá -

Ano, určitě je dobré dětem ukázat cestu/směr. Naučit je, nebo jim předvést kdy a jak se mají chovat a co by mělo být jejich povinností.

A naprosto souhlasím i s tím, jak uvádíte, že si později neuvědomují důsledky svých činů. Nemůžeme se potom divit, že si ubližují nejen mezi vrstevníky - ať už to je psychické či fyzické. Ale mají potom problém se začleněním do širšího kolektivu.

V odpovědi na Karolína Lichterová

Re: Samostatnost a zodpovědnost

autor Jitka Nováčková -

Ahoj,

vnímám tento problém také.  V minulosti jsem se dokonce setkala s případem, kdy maminka za své dítě psala domácí úkoly, aby je mělo správně a krasopisně! 

Pokud rodiče svůj přístup k dětem ani po dobře míněné řadě nezmění, nemůžeme s tímto stavem bohužel moc dělat. Pravděpodobně si tito rodiče příliš neuvědomují, jaké problémy si do budoucnosti zakládají.

My o jejich děti budeme pečovat třeba 2 až 3 roky, oni navždy.

Jitka

V odpovědi na Jitka Nováčková

Re: Samostatnost a zodpovědnost

autor Anežka Rücklová -

To už vnímám jako extrémní případ, s kterým jsem zatím neměla šanci se setkat. 

Pokud maminka dělá úkoly pravidelně za dítě. Celý smysl domácích úkolů tím naprosto ztrácí hodnotu. Dítě nemá možnost si vyzkoušet své nové vědomosti a upevňovat již zvládnuté. Maminka má fungovat pouze jako případná pomoc. 

Mám pocit, že tím rodiče potlačují i celý princip učení. Ve škole má dítě získávat zkušenosti, učit se novým dovednostem a osvojovat si vědomosti. Jestliže potlačíme cokoli z toho, upřeme vlastnímu dítěti možnost vzdělávat se, což je téměř to nejcennější, co nám svět nabízí. 

Ráda bych věděla, jestli to vnímáte podobně?

Děkuji,

Anežka Rücklová 

V odpovědi na Karolína Lichterová

Re: Samostatnost a zodpovědnost

autor Barbora Müllerová -

Ahoj,

souhlasím s Vámi, že v dnešní době, některé rodiče se snaží dítěti prorazit cestu tak, aby měli všechno nejjednodušší a nedávají možnost se dítěti rozvíjet ve smyslu zodpovědnosti.

Zároveň musím uznat, že si v posledním čase všímám pravědět i dost toho, že děti  jsou vedeni k zodpovědnosti a samostatnosti.

V první řadě bych uvedla příklad pravě u rodičů děti, které mám na starosti. V polovině listopadu jsme narazili na problém, kde se budeme se skautkami scházet, protože dosavadní místo už nebylo možné. 

Po zajištění nového prostoru, který je však o tři zastávky autobusem a jednu metrem dál, měly děvčata možnost ukázat svoji samostatnost. Poprvé jsme si daly sraz tam kde normálně a společně jsme absolvovalíx cestu. Po týdnu to uzž zvládly samy :)

Jako druhý příklad uvedu přípravu besídky. Prvním rokem dostaly děvčata možnost si představení připravit samy. Musím zdůraznit, že si jejich představení nejvíce pochvalovali všichni rodiče. 

Tyto příklady nejsou ani v jednom žádné velké. Ale věřím, že přesně takto se děti učí nejlépe :)

Přeju všem, aby se potkávali právě s takovými příklady a držím palce všem, kteří se snaží učit zodpovědnosti a samostatnosti.