Most

Most

autor Čeněk Pýcha -
Počet odpovědí: 10

Most, 11. 10. 1975. Zdroj: Státní okresní archiv Most, fotografický fond

V odpovědi na Čeněk Pýcha

Re: Most

autor Veronika Vrábelová -

Záchranu Kostela Nanebevzetí Panny Marie považuji za úctyhodný výkon a tento pramen si vybírám, protože v Mostě bydlím a o přesunu kostela mi vyprávěl můj děda, který se na tuto akci chodil dívat.

autor Lucie Čechová -

Pramen si vybírám, protože se zajímám o památkovou péči. Zajímalo by mě, kolik lidí bylo pro celý proces přesunu kostela potřeba, a jaké byly reakce společnosti- převažovaly obdivné a pochvalné hlasy, nebo se ozývaly protesty o plýtvání peněz atd?

autor Kateřina Fišarová -

Jak dlouho celý proces přesunutí trval? A nedošlo při něm k nějakému vážnému poškození?

V odpovědi na Kateřina Fišarová

Výzkumné téma:

Financování a přípravy k takto naročnému a ojedinělému zákroku.

(Jak dlouho přípravy trvaly? Probíhaly nějaké zkoušky ”nanečisto”? Jak velké bylo riziko, že přesun nedopadne dobře? Stálo investování tak obrovského množství peněžních prostředků za to?)

autor Veronika Vrábelová -

Myslím si, že jako důležitý zdroj informací by mohly posloužit dobové noviny, které by mohly obsahovat všechna fakta a snad by se v nich mohl odrazit i názor společnosti na celou akci. Dle mého názoru ale převažovaly reakce pozitivní, přece jen se jedná o ojedinělý proces a věřím, že lidé záchranu památky ze Starého Mostu ocenili. 

Jako badatelskou otázku jsme si stanovily "Proces přesunutí Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě a jeho rizika"

K danému tématu přikládám odkaz na dokument z roku 1976, který detailně popisuje technické přípravy a průběh celého přesunutí kostela.

autor Čeněk Pýcha -

Děkuji za práci i za zdroje. Přistoupily jste k tomu hodně z hlediska památkové péče. Myslím, že by bylo zajímavé se na problém přesunu kostela podívat i z hlediska dobových hodnot. Při analýze materiálů byste se pak mohly soustředit na problémy jako - jaké hodnoty jsou v dokumentech zabývajících se přesunem zdůrazňovány? Jak ochrana minulosti souvisí a aktuální politikou? Apod.

autor Lucie Čechová -

Jako svůj primární pramen jsem našla publikaci Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě v dějinách českosaské pozdní gotiky od Heide Mannlové (1970).
Je dohledatelná v databázi http://ukaz.cuni.cz/ 

Nicméně si myslím, že pro naši badatelskou otázku by byly vhodnější další prameny, které se mi bohužel zatím nepodařilo najít na internetu, ale věřím, že by byly dostupné v Státním okresním archivě v Mostě. Jedná se o tyto tři prameny:

• Přesun kostelu v Mostě- sborník materiálů, Praha 1975, Městský výbor ČVT stavební Praha ve spolupráci s transferou Praha
  • Bakule Zdeněk- Unikát Škodovky, Pravda 6. 9. 1973, ročník 54, výtisk 212
  • Vlach Jiří, Pražská škodovka pro záchranu jedné z nejcennějších památek: Jedinečná technická akce, Pravda, 18.9.1975, ročník 56, výtisk 220