Most, 11. 10. 1975. Zdroj: Státní okresní archiv Most, fotografický fond

Most, 11. 10. 1975. Zdroj: Státní okresní archiv Most, fotografický fond

Záchranu Kostela Nanebevzetí Panny Marie považuji za úctyhodný výkon a tento pramen si vybírám, protože v Mostě bydlím a o přesunu kostela mi vyprávěl můj děda, který se na tuto akci chodil dívat.
Pramen si vybírám, protože se zajímám o památkovou péči. Zajímalo by mě, kolik lidí bylo pro celý proces přesunu kostela potřeba, a jaké byly reakce společnosti- převažovaly obdivné a pochvalné hlasy, nebo se ozývaly protesty o plýtvání peněz atd?
Jak dlouho celý proces přesunutí trval? A nedošlo při něm k nějakému vážnému poškození?
Výzkumné téma:
Financování a přípravy k takto naročnému a ojedinělému zákroku.
(Jak dlouho přípravy trvaly? Probíhaly nějaké zkoušky ”nanečisto”? Jak velké bylo riziko, že přesun nedopadne dobře? Stálo investování tak obrovského množství peněžních prostředků za to?)
Myslím si, že jako důležitý zdroj informací by mohly posloužit dobové noviny, které by mohly obsahovat všechna fakta a snad by se v nich mohl odrazit i názor společnosti na celou akci. Dle mého názoru ale převažovaly reakce pozitivní, přece jen se jedná o ojedinělý proces a věřím, že lidé záchranu památky ze Starého Mostu ocenili.
Podívejte se, prosím, na tento text, který vám pomůže při dalším postupu - přesnějším vymezení badatelského pole.
Jako badatelskou otázku jsme si stanovily "Proces přesunutí Kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě a jeho rizika".
K danému tématu přikládám odkaz na dokument z roku 1976, který detailně popisuje technické přípravy a průběh celého přesunutí kostela.
Děkuji za práci i za zdroje. Přistoupily jste k tomu hodně z hlediska památkové péče. Myslím, že by bylo zajímavé se na problém přesunu kostela podívat i z hlediska dobových hodnot. Při analýze materiálů byste se pak mohly soustředit na problémy jako - jaké hodnoty jsou v dokumentech zabývajících se přesunem zdůrazňovány? Jak ochrana minulosti souvisí a aktuální politikou? Apod.
Jako svůj primární pramen jsem našla publikaci Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě v dějinách českosaské pozdní gotiky od Heide Mannlové (1970).
Je dohledatelná v databázi http://ukaz.cuni.cz/
Nicméně si myslím, že pro naši badatelskou otázku by byly vhodnější další prameny, které se mi bohužel zatím nepodařilo najít na internetu, ale věřím, že by byly dostupné v Státním okresním archivě v Mostě. Jedná se o tyto tři prameny:
Jako svůj pramen přidávám odkaz na dokument ČT1 s názvem "Chrám z popela zdvižený", který přibližuje unikátní přesun kostela. Dokument pochází z roku 2017 a vznikl 500 let od položení základního kamene kostela.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12310182211-chram-z-popela-zdvizeny/21838256540/