Willy Brandt, 7. prosince 1970, Varšava.

Zajímal by mě průběh povstání ve varšavském ghettu. A taky ohlasy veřejnosti na gesto Willyho Brandta u pomníku.
Bylo toto gesto vnímáno jako akt jednotlivce, státu (SRN) nebo národa (Němců)? Lišilo se to v jednotlivých státech?
O Varšavském pokleknutí jsem slyšela jako o gestu, kdy Němci přestali být chápáni pouze jako "ti špatní". Může jedno gesto odestát tolik mrtvých? Bylo myšleno upřímně, nebo se jednalo o pouhý chladnokrevný politický manévr? Šlo o předem naplánovanou akci nebo o impulzivní poddání se okmažiku? Proč se Němci proti rozhodnutí Willyho Brandta tolik bouřili? A pokud Německo doopravdy zpytovalo své svědomí, bylo spravedlivé od Polska, že se tuto událost snažilo svým obyvatelům zatajit?
Ráda bych také viděla dobové noviny z Polska i Německa a porovnala články týkající se Varšavského pokleknutí. Zajímalo by mě do jaké míry událost zkreslovaly a jaké informace vynechaly.
Zkuste se podívat na tuto knihu, která by vám mohla při práci s fotografií pomoci. Především se zaměřte na část o fotografii.
Ohledně zpřesnění badatelské otázky jsme se bavili především o tisku a jeho výkladu fotografie klečícího Willyho Brandta. Našla jsem německý článek (viz. příloha; pedagogický časopis Geschichte, listopad 2004), který hodnotí dlouhodobý účinek gesta, ale zároveň se znovu ptá, zda bylo rozumné či přehnané. Objevila jsem statistiku ze dne 14.12.1970: ze 100 německých občanů hlasovalo 41 pro rozumné, 48 pro přehnané a 11 se hlasování nezúčastnilo. Také jsem zjistila, že v Polsku fotografii jako jediné otiskly židovské noviny (prosinec 1970). Také jsem se dočetla o zkreslení informací ořízutím fotografie tak, aby to vypadalo, že Willy Brandt neklečel, ale stál.
Děkuji. Článek z roku 2004 bych považoval spíše za sekundární literaturu, je to ale určitě zajímavý zdroj. Máte k té statice citaci? Odkud pochází? To by byl velmi zajímavý pramen.
K události existuje i filmový záznam. Nepovedlo se mi najít žádnou souvislou sekvenci, ale části jsou vidět alespoň v tomto krátkém dokumentu:
https://www.zeitzeugen-portal.de/zeitraeume/jahrzehnte/1970/der-kniefall-von-warschau/hguYEbpwVZU
Děkuji, filmový záznam by určitě fotografii zajímavě doplnil. Čistě hypoteticky: jak byste postupoval, kdybyste pro práci potřeboval získat celý záznam?
Posílám článek z New York Times, je téměř nečitelný, ale četla jsem jeho přepsanou verzi, ve které je krátce popsáno, jak Willy Brandt poklekl u památníku. Titulek zní - Brandt Moved by Visit To Warsaw Ghetto Site.
Potom tu mám další fotku Brandta, ale barevnou a z jiného úhlu, fotku Nobelovy ceny Brandta, kreslený obrázek a pamětní desku.
Děkuji. Prameny jsou všechny zajímavé, líbí se mi, že ukazují reakci na gesto v různých sociálních a národních rámcích a také v různorodém časovém horizontu (to by při další práci chtělo dále reflektovat).