1. Kofola – “Když ji miluješ, není co řešit”
Původní frazém: Tento frazém vznikl pro reklamu Kofoly, ale dnes ho lidé používají i v běžné mluvě.
Modifikace: V reklamě to bylo “Když ji miluješ, není co řešit” (s “ji” pro Kofolu), ale dnes lidé nahrazují “ji” čímkoli, co mají rádi, např. “auto”, “dům” nebo “pes”.
Komentář: Tento frazém se stal tak známý, že už není jen o Kofole. Lidé ho používají, když něco opravdu milují a cítí jistotu. Tvůrci reklamy se mohou těšit z úspěchu, protože vytvořili frázi, která zůstala v paměti.
2. Staropramen – “Chlapi sobě”
Původní frazém: “Národ sobě” (heslo z národních sbírek na stavbu Národního divadla).
Modifikace: “Chlapi sobě” (zaměření na přátelství mezi muži místo vlastenecké hrdosti).
Komentář: Tento slogan se inspiruje historickým heslem, ale v reklamě ukazuje přátelství mezi muži, zejména v hospodě. Pro příjemce to vytváří pocit bratrství, který je spojený s pitím piva. Tvůrci reklamy využívají historické odkazy, ale vytvářejí moderní, přátelskou atmosféru.
3. Litovel – “Přišel, viděl, Litovel”
Původní frazém: “Veni, vidi, vici” (slavný výrok Julia Caesara, znamenající “Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem”).
Modifikace: “Přišel, viděl, Litovel” (humorná úprava pro pivo Litovel).
Komentář: Tento slogan mění slavný historický výrok a přetváří ho na vtipný slogan o pití piva. Pro příjemce to působí zábavně a přitahuje pozornost. Tvůrci reklamy používají známý frazém k vytvoření zábavné kampaně, která osloví široké publikum.