Základní informace letni semestr 2024

Tento kurz je semestrální, e-learningový, s pravidelným odevzdáváním úkolů každý týden a závěrečným setkáním přes ZOOM. 

Výslednou atestací tohoto kurzu je zkouška za 3 kredity, která studentům plní povinnost Akademického čtení ve společném základu. Úspěšné ukončení kurzu nahrazuje samostatnou zkoušku. Po úspěšném absolvování kurzu se tedy můžete ze zkoušky Akademické čtení škrtnout (nebo si ji rovnou nezapsat). 

Po ukončení kurzu - tedy na konci semestru / začátku zkouškového období - se studenti sejdou ke konferenci v prostředí ZOOM (ve skupinkách 5-6 studentů, bude na vybranou několik termínů). Zde budou prezentovat svůj text a zodpovídat k němu otázky. Zároveň si před termínem pročtou text jiného studenta, ke kterému si připraví otázky. 

ČLENĚNÍ A ORGANIZACE KURZU 

Kurz je členěn do lekcí (respektive KAPITEL), které obsahují několik aktivit a úkolů. Vždy v úterý se otevře další lekce. Výchozí bod pro každou lekci je vždy tento HANDBUCH ZUM KURS. Každá stránka této elektronické příručky obsahuje jednu lekci, včetně odkazů a popisu aktivit. Prosím vycházejte vždy z této příručky – můžete ji mít otevřenou ve vlastním tabu prohlížeče - a otevírat si úkoly v novém tabu či okně. Takto budete mít lepší přehled a neztratíte se mezi úkoly. 

Veškeré aktivity lekce (s výjimkou několika aktivit, u kterých se deadline vždy zmíní) je nutno ukončit do neděle. Později dokončené aktivity se nebudou počítat. 

Vedle jednotlivých lekcí existuje několik dlouhodobějších úkolů, na které ale v rámci lekcí bude upozorněno. 

V některých případech najdete v lekci též informace, týkající se předchozí lekce (většinou shrnutí). Prosím pročtěte si vždy i tyto informace. 

Jedná se o kurz čistě receptivních dovedností. Veškeré úkoly prosím pište v češtině. 

POSTUP A HODNOCENÍ

Aktivity / úkoly jsou částečně programované a korigují se automaticky (v příručce označeny IA). Prosím nepřikládejte příliš velkou váhu bodování a netrapte se případně nízkým počtem bodů.

Jiné úkoly je nutno korigovat / hodnotit „ručně“. Tyto korektury budu tedy dělat já – je to ale časově relativně náročné, takže finální hodnocení každé lekce budete mít až koncem dalšího týdne.

Příklad časového postupu: 

  • Otevření lekce 1: v úterý 27.2. (běžně oznámeno i sdělením přes SIS do mailu) 
  • Termín pro dokončení práce na lekci 1: neděle, 3.3.
  • Otevření další lekce: v úterý 5.3.
  • Hodnocení lekce 1: do neděle 10.3.

HODNOCENÍ 

najdete zde: https://dl1.cuni.cz/mod/attendance/view.php?id=637222 (Arbeit im Kurs) 

Hodnotí se bodově za každou lekci: 

  • 3 body: gemacht (splněno) 
  • 2 body: gemacht, aber fehlerhaft / bis 30% fehlt 
  • 1,5 bodů: bis 50% fehlt
  • 1 bod: mehr als 50% fehlt
  • 0 bodu: nichts gemacht 

U některých lekcí je možno získat extra bod. Případně najdete i konkrétní komentář. 

Existuje několik extra aktivit, konkrétně:

  • Lesen: Wozu?
  • Deutschsprachige Quellen in Ihrem Fach
  • Textzusammenfassung. 

Za aktivity dohromady můžete získat 41 bodů (případně více, kvůli extra bodům až ca. 48). Prezentace textu se do celkového bodování nepočítá (je ale povinná)

Pro úspěšné absolvování kurzu je nutné: 

udělat minimálně 7 lekcí, Textzusammenfassung a jednu další extra aktivitu - a získat následující počet bodů: 

  • pro známku 1: min. 38 bodů
  • pro známku 2: min. 34 bodů 
  • pro známku 3: min.  30 bodů 

Dalším předpokladem pro úspěšné ukončení kurzu je účast na videokonferenci na konci. Bližší informace k jednotlivým aktivitám obdržíte během kurzu. 

A ještě prosba ke komunikaci: pokud máte otázku k určité aktivitě / cvičení, prosím do fóra či mailu vždy okopírujte konkrétní odkaz na toto cvičení. 

Po ukončení kurzu - tedy na konci semestru / začátku zkouškového období - se studenti sejdou v prostředí ZOOM (ve skupinkách 5-6 studentů, bude na vybranou několik termínů). Zde budou prezentovat svůj text a zodpovídat k němu otázky. Zároveň si před termínem pročtou text jiného studenta, ke kterému si připraví otázky.