Braňo Holiček

Slovenský režisér, herec, zpěvák, autor a dabér. Narodil se 14. 8. 1985 v Košicích. 

Zde vystudoval Základní uměleckou alternativní školu a během studia zde propadl divadlu. Hrál v dětských hrách, v muzikálech a účastnil se řady pěveckých soutěží. Vystupoval v Městském divadle v Košicích a na scéně Východoslovenského státního divadla. Po základní škole přesídlil do České republiky a od roku 2001 do roku 2007 studoval Pražskou konzervatoř, kde získal titul DiS. v Hudebně-dramatickém oboru. Již během studia na konzervatoři hostoval například v Divadle na Vinohradech. Následně pokračoval ve studiu na Divadelní akademii múzických umění na Katedře alternativního a loutkového divadla, kde vystudoval režii alternativního divadla. 

     Do povědomí diváků se dostal roku 1997, kdy se začal objevovat na obrazovkách České televize v seriálu Zdivočelá země. Filmové role na sebe nedaly dlouho čekat a prvním Holičkovým filmem se stalo historické drama Všichni moji blízcí. Nedlouho poté se objevil již v ústřední roli sokolníka v dobrodružné pohádce Král sokolů v režii Václava Vorlíčka. V následujících letech se objevil v řadě televizních filmů a seriálů, z nichž některé zároveň režíroval. Jako zpěvák debutoval albem Kik Flip, kde se u některých skladeb uplatnil také jako textař.

     Prvním hereckým účinkováním na poli velkých divadel byl Měsíční běs ve Studiové scéně Divadla na Vinohradech. Zde se později představil i v Lásky hře osudné. V Divadle na Vinohradech působil i na jeho velké scéně a to ve Věci Makropulos, v Herkulesovi a Augiášově chlévě, Vrátila se jednou v noci či v Macbethovi. K shakespearovské tématice se vrátil během svého účinkování na Letních shakespearovských slavnostech, kde si v létě 2011 zahrál ve Večeru tříkrálovém. Další velkou scénou, na které mohli diváci v minulosti Holička vidět, byl Činoherní klub. Na této scéně si zahrál v inscenaci Nebezpečné vztahy a nedlouho poté i v Ptákovině. Za zmínku také stojí inscenace Slaná voda Divadla Letí nebo Vinobraní v Ypsilonce aneb Dožínky operety právě ve Studiu Ypsilon. Jmenovat lze také inscenaci Přísně tajné: Hrubá nemravnost Divadla pod Palmovkou, kde jsme ale mohli slyšet pouze zvukový záznam Holička. V současné době ho můžeme vidět na divadelních prknech na scéně Studia Ypsilon v inscenaci T. G. M. aneb Masaryk v kostce. 

     U řady inscenací je podepsán jako autor či spoluautor. Tato představení často také režíroval. Již během svého studia režie pracoval na představeních v kladenském Divadle Lampion nebo ve Studiu Ypsilon. Jeho absolventskou inscenací byl Masakr v Paříži, kterou uvedl ve školním Divadle Disk. Následně spolupracoval například s MeetFactory, Divadlem v Dlouhé, Divadlem pod Palmovkou, Divadlem Minor, Pidivadlem, Národním divadlem Brno, Divadlem F. X. Šaldy a Klicperovým divadlem Hradec Králové. V letenském Pidivadle spolupracoval se studenty Vyšší odborné školy herecké. Zde vytvořili formou workshopu autorské představení Příští stanice, které vedení školy označilo jako kontroverzní a zakázalo ho dále uvádět. Jedno z nejzásadnějších angažmá bylo desetileté působení ve Studiu Ypsilon, které formovalo jeho režijní styl. 

     Především je třeba zmínit jeho režisérskou činnost, ale uplatňuje se také jako dramaturg. U jednoho z jeho nedávných počinů, představení #nejsemrasista_ale uvedené v Divadle Petra Bezruče, kde je Holiček podepsán jak pod režií, tak i pod výběrem hudby. Dále je možné vidět jeho autorské inscenace v Divadle Minor a to Demokracii na velké scéně divadla a také Mimino na Malé scéně. Jeho režijní počin je i na prknech Národního divadla a to na nové scéně, kde uvedl divadelní hru amerického autora Paula Rudnicka Jsme v pohodě. A v neposlední řadě také na jevišti Národního divadla Brno, kde je na repertoáru inscenace Kmeny.

     Braňo Holiček patří mezi nejoriginálnější mladé umělce. Své diváky zaujme jak výběrem tématu, tak i technikou zpracování. Inscenacemi reflektuje dnešní společnost. Rád pracuje s paralelami a metaforami. Mimo divadelní a seriálové projekty tvoří také videoklipy a video kampaně.

     Na kontě má i řadu ocenění. V březnu roku 2013 dostal Cenu Alfréda Radoka jako Talent roku. 

     Je ženatý a má tři děti.

     V současné době tvoří výhradně v České republice. I přes tento fakt se nechal slyšet, že se cítí být Čechoslovákem. 

(autorka hesla: Renata Kotápišová)