Osnova témat

  • Slovo úvodem

    Vážené kolegyně, vážení kolegové, češtináři nastávající i již praktikující,

    výuka literatury na středních školách se dlouhodobě potýká s různými problémy. Léta je diskutována problematika obsahu vzdělávání (Která díla, které autory, které literární směry vyučovat? Kolik je moc a kolik je málo?) i samotná koncepce výuky literatury v primárním i sekundárním vzdělávání (Máme vyučovat literární historii? Nebo snad rozvíjet žákovy čtenářské kompetence prostřednictvím literární výchovy?). A ještě s jedním problémem se každý z nás potýká: Jak nabýt připravenost v oblasti světové literatury?

    Terciální vzdělávání nás, učitelů Českého jazyka a literatury, v současné době reflektuje vzdělávání v oblasti světové literatury jen v omezené míře, která nás těžko může připravit na školskou praxi. Právě světová literatura ovšem tvoří podstatnou část obsahu výuky literatury na SŠ.

    V reakci na tento problém Vám v tomto Moodle kurzu přinášíme základní přehled ruské literatury. Při průchodu tímto kurzem se pro začátek seznámíte se zestručněným historickým vývojem ruské literatury. Následovat bude seznámení s osmi kanonickými autory, s nimiž se mají žáci v průběhu středoškolského studia seznámit. Zde najdete i různé doprovodné materiály, s nimiž doporučujeme pracovat v hodinách. V poslední sekci naleznete několik kapitolek věnovaných vývoji ruské literatury v oblasti vybraných tematických okruhů.

    Doufáme, že Vám tento kurz pomůže snadno se zorientovat v oblasti ruské literatury a že i nabídnuté textové i audiovizuální materiály Vám pomohou plánovat efektivní, smysluplnou a snad i zábavnou výuku.

    V následujícím modulu s názvem Co teď vím? můžete v případě zájmu absolvovat krátký vstupní test, který prověří Vaše dosavadní znalosti o ruské literatuře.

  • Periodizace ruských literárních dějin

    Ruská literatura má jako každá národní literatura mnoho specifik a komplikovanou literární historii. V následující části naleznete základní informace o periodizaci ruských literárních dějin. Získáte tak elementární přehled o vývoji ruské literatury od 18. století a o autorech, které v rámci výuky literatury v hodinách ČJL můžete vztáhnout k jiným celkům světové literatury i k domácímu vývoji literatury.

  • Minimální znalosti k maturitní zkoušce z ČJL v oblasti ruské literatury

    V tomto oddíle najdete informace o osmi autorech a jejich tvorbě, kteří jsou Katalogem požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky z Českého jazyka a literatury určeni jako ti, které žák musí znát, aby mohl úspěšně zkoušku absolvovat.

    Každá část obsahuje krátký souhrn autorova života, přičemž zde přinášíme především ty informace, které nějakým způsobem ovlivnily autorovu tvorbu. Dále zde najdete charakteristiku autorova tvůrčího stylu a krátký souhrn jeho vybraných děl, s nimiž doporučujeme v hodinách ČJL pracovat. Na pravém postranním panelu najdete kromě soupisu literatury, v níž můžete v případě zájmu najít další informace o těchto i dalších autorech, také doprovodné materiály (zejména úryvky s velkým didaktickým potenciálem, odkazy na záznamy adaptací, fotografie apod.), které můžete dle libosti používat ve své výuce.

    • Psát o Puškinovi znamená psát o celé ruské literatuře.“ - V. G. Bělinskij

    • Gogol je v ,Revisoru' opět malířem, jenže maluje tentokrát bičem.“ - Jan Neruda

    • Je to první psycholog světové literatury." - Thomas Mann

    • Začal jsem velmi skromně a porazil p. Turgeněva. Potom - a to mě už stálo větší úsilí - jsem porazil p. de Maupassanta. S p. Stendhalem to bylo dvakrát nerozhodně, ale v posledním kole jsem, tuším, vyhrál na body. Nic mě však nedonutí nastoupit do ringu proti p. Tolstému, ledaže bych ztratil rozum nebo dosáhl nesrovnatelné dokonalosti.“ - Ernest Hemingway

    • Čechov je Puškinem prózy.“ - L. N. Tolstoj

    • Ztrácet je v životě potřebnější než získávat. Zrno nevzklíčí, jestliže nezemře.“ - Boris Pasternak

    • Zmizet po anglicku nemusí být vždy projevem nezdvořilosti. Někdy to může znamenat jen obyčejný průjem.“ - Michail Bulgakov (O prospěšnosti alkoholismu)

    • Neomezená moc v rukou omezených lidí má vždy za následek krutost.“ - Alexandr Solženicyn

  • Ruská literatura z pohledu vybraných témat

    Pokud jste ve svém studiu tohoto kurzu došli až sem, máte základní přehled o ruské literatuře jako celku, o jejích specifikách, o jejím vývoji, o základních autorských osobnostech, s nimiž máte dle maturitního katalogu požadavků seznámit své žáky, a jejich díle. V následujících několika oddílech Vám nabízíme k rozšíření znalostí další autory a díla v kontextu vybraných témat a společných charakteristických znaků. V případě zájmu se o těchto aspektech ruské literatury dozvíte více v publikacích, které uvádíme v seznamu doporučení literatury. 

    Vám všem - budoucím češtinářům, vyučujícím z praxe i těm, z Vás kteří si chtějí jen rozšířit svůj všeobecný přehled - vřele doporučujeme ponořit se dál do hlubin ruské literatury (stejně tak jako jiných marginálních světových literatur) a neomezit se jen na obsah tohoto kurzu. V těchto hlubinách lze mnohdy najít díla, která mohou být ve výuce literatury a v literární výchově mnohem prospěšnější než díla kanonická.

  • Opakování

    Doufáme, že Vám náš kurz pomohl snadno se zorientovat v ruské literatuře. V této poslední části si můžete znovu projít stejný test jako na začátku kurzu a ověřit si, do jaké míry jste se ve Vašem vzdělání posunuli.