Osnova sekce

  • Protože důležitou součástí semináře jsou povinná zúčastněná pozorování, je počet hodin, který strávíme v posluchárně, oproti jiným kurzům poněkud nižší. Pro případ, že by některá pozorování odpadla, má však seminář dvě záložní, doplňková témata, jimiž jsou milenialismus a spirituální souvislosti politického aktivismu.

    Milenialismus je význačnou součástí alternativní spirituality už od 60. let. Protože základní historický přehled různých forem milenialismu je námětem jedné z lekcí v rámci přednášky, zde se budeme soustředit především na poslední velkou výrazně spirituální mileniální vlnu, a to na "fenomén 2012". V tématu však od r. 2020, kdy byla natočena videopřednáška, došlo k bouřlivému vývoji v důsledku mezinárodněpolitických událostí a do popředí se dostal i fenomén konspiracismu. Ten je však s milenialismem velice úzce, místy dokonce nedílně propojen a je proto třeba oba fenomény vykládat společně. Videopřednáška je tak dnes již neaktuální, byť jako zdroj k milenialismu ji lze použít i dnes. V posluchárně milenialismus projdeme v podstatně zhuštěnější podobě a polovinu hodiny budeme následně věnovat konspiracismu.

    Čtení: K milenialismu Christine R. Page, 2012 a galaktický střed: Návrat Velké Matky, úvod a libovolná kapitola navíc.

    Kdo touží podívat se na mileniální téma na primárních audiovizuálních pramenech, sežene si katastrofický film 2012. K tématu konspiracismu si lze např. pustit besedy o konspiracismu a o hnutí QAnon pořádanou v Městské knihovně v r. 2021. Konspiracismus pojatý jako forma živé mytologie se pak objevuje např. v rozhovoru Lucie Výborné s Janem A. Kozákem z ÚFaR FF UK na ČRo (duben 2021).