Osnova sekce

  • Metodika:

    Při přeložení názvu do českého jazyka, se jedná o tzv. „velký bočák“. Jedná se o základní techniku, kterou učíme začátečníky a mladé judisty. Technika se označuje za neobyčejně bezpečnou a je dobrým základem pro další nácviky složitějších technik. Velice důležitou roli zde hraje možnost kontroly hodu.

    Jeden ze základních porazů, který se provádí kyčlemi je o goshi. Tori musí vychýlit soupeře přímo vpřed tak, že provede obrat zády k ukemu. Musí dojít současně k podřepu a následně dopnutí kolen. Pomocí práce paží a předklonem tori ukeho hodí.

    Trenér u této techniky musí dbát na to, aby tori tahovou paži táhl šikmo vzhůru. Jestli dojde k tomu, že táhne dolů, uke potrestá toriho oběhnutím a následným hodem na chvat o goshi, akorát opačným bokem.

     

    Hlavní chyby:

    Chyba může nastat v nástupu, a to, když je bez dostatečného kontaktu od soupeře, když nastoupí s napnutýma nohama v kolenou, do chvatu nastoupí v předklonu, nebo do chvatu nastoupí na zatížených patách.

    Jako obrana může posloužit snížené těžiště a zaklonění horní části těla dozadu, pravou ruku vysvobodíme prudkým trhnutím vzhůru ze soupeřova úchopu levou rukou. Můžeme také patou levé nohy zaháknout ze strany levou nohu soupeře. Nebo pokud se pokouší soupeř chytit za náš pás, odtáhneme se přímo vzad a snažíme se tím zachovat stabilitu.