Osnova sekce

  • Rozcestník na online primární materiály, které nahrazují tradiční zúčastněná pozorování.

    • Alita Zaurak je česká astroložka, jejíž pojetí astrologie (byť se jedná o původní esoterní disciplínu) je hluboce vetknuté do širší alternativní spirituality. V jejích přednáškách se lze kromě astrologie setkat se zmínkami o nejširší paletě rozměrů současné alternativní spirituality. V rámci kurzu k ní běžně chodíme na zúčastněná pozorování (přednášky zakončené krátkou meditací) - shlédnutí tohoto videa je tedy důstojnou náhradou osobní účasti na přednášce. Svým zaměřením toto video ilustruje nejen vztah západních esoterních tradic a spirituality, ale i propojování pop-psychologického a spirituálního diskursu. Zároveň je to příležitost seznámit se s portálem Příznaky transformace (https://www.priznakytransformace.cz/), který představuje důležitý spirituální rozcestník českého internetu.

    • Film "Co my jen víme" je jakýsi spirituální dokument, který skrze jednoduchého příběhu hlavní hrdinky uvádí diváka do nejrůznějších tajemství vesmíru pohledem spirituálně interpretované vědy i čisté spirituality. Ve filmu se mimo jiné několikrát objevuje Ramtha (entita, která během channelingu vstupuje do JZ Knightové - viz videoseminář o channelingu a vzdělávací film "Mystické techniky alternativní spirituality"). Film mimo jiné zajímavým způsobem vypovídá o úloze vědy v současné alternativní spiritualitě a o způsobu, jakým jsou vědecké objevy spirituálně (re)interpretovány. Zdůrazňuji, že jde o primární, spirituální pramen, nikoli o populární vědu.

    • Meditace, ať už individuální nebo vedené, jsou typickou formou náboženské praxe alternativní spirituality. Nová média umožňují připravit vedenou meditaci včetně hudby a vizuálního doprovodu a po internetu ji nabídnout zájemcům, ať už prostřednictvím webu (zde YT), nebo aplikace pro Smartphone, která umí i upozornit, že už je čas na pravidelnou meditaci, a nabídnout zájemci další související obsah. Možnosti, která nová média nabízejí, tak posouvají internetové meditace, podle Christophera Hellanda z hájemství běžného náboženství online do sféry online náboženství (viz též vzdělávací film "Náboženství v kyberprostoru", pasáž "Teoretický úvod").

      Tato konkrétní vedená meditace je zaměřená na kontakt s astrálem a tedy na na spirituální dimenze mimo náš běžný svět. Nechávám na Vašem uvážení, zda si budete chtít vedenou meditaci sami vyzkoušet, nebo zda se omezíte na pouhý poslech a odbornou reflexi. Obojí je možné.

    • Tradiční esoterní věštecké techniky vstoupily i do alternativní spirituality a v online prostoru je lze často využívat i zcela bez účasti osoby, která je vykládá. Příkladem je tato internetová stránka, kde si lze vyložit tarot online a získat jakýsi jednoduchý, automatický výklad. Je to další příklad propojování médií a současných náboženství. Můžete tuto formu věštění vyzkoušet - vyberte si jednu nebo více variant výkladu (jsou pod obrázkem dole, doporučuji výklad na 6 karet) a držte se instrukcí.

    • Webová stránka Slovanského kruhu, novopohanské společnosti se šamanskými prvky, kterou založil Zdeněk Ordelt. Společnost zmiňuji i v rámci přednášky o novopohanství, ke které se pramen vztahuje. Proklikejte se webovými stránkami, přečtěte si zejména úvodní pasáže ("Kdo jsme" apod.) a můžete se podívat i na videa, kde Ordelt o společnosti mluví. Pro srovnání s jinými formami novopohanství můžete web srovnat se stránkami České pohanské společnosti, https://pohanskaspolecnost.cz/.