Osnova sekce

  • Mobilita a stabilita tělesných segmentů

    Mobilita a stabilita vybraných segmentů těla

    Popisek: Žluté koule na obrázku vyznačují určitý kloub nebo tělesný segment. Červeně označené části těla máme za cíl stabilizovat, žlutě označené naopak mobilizovat. Rozdíl na obrázku je i ve velikosti označených segmentů a kloubů- ty velké mají zásadní vliv na přilehlé i vzdálenější segmenty a příčinu problému vyskytující se u těch částí těla, které jsou označeny malým kolečkem je třeba hledat především ne v daném kloubu nebo části těla ale v těch přilehlých, které danou oblast nejvíce ovlivňují.

    Horní polovina těla

    Nejdůležitější pro dobré fungování v horní polovině těla je mít mobilní hrudník (pohyby vpřed, vzad i do rotace) Pokud je hrudník zatuhlý, problém se zpravidla objeví v nestabilitě ramenního kloubu a lopatek a v bolesti beder. Nestabilita lopatek (odstávající lopatky např. při protrakci ramen a ochabnutí mezilopatkového svalstva) způsobuje nestabilitu v ramenním kloubu a následné potíže nejen v rameni. Konkrétně v rameni jsou často symptomy a problémy je třeba hledat v přilehlých segmentech těla.

     

    Dolní polovina těla

    Kosti, klouby a šlachy pracují dohromady jako jeden integrovaný systém. Kotník je propojen s kolenem, to s kyčlí, ta s pánví atd. Na bederní páteř má největší vliv mobilita kyčlí. Pokud je problém v kyčlích, objeví se především v dalším blízkém segmentu, tedy na bederní páteři, nebo na kolenou. Kolena potřebují stabilizovat, kotník a kyčel mobilizovat. Problém v mobilitě kotníku se projeví v koleni a vyšších segmentech. Pokud jeden kloub nebude pracovat správně, ovlivní tím další nebo všechny ostatní klouby v řetězci. Velký vliv má kotník a kyčel, menší koleno. Problémy s kolenem (pokud se nejedná o úraz) jsou zpravidla již následkem problémů sousedních kloubů. Dysfunkce mobilního kloubu vede k instabilitě stabilních kloubů, což je zapříčiněno kinetickými řetězci. Neznamená to však, že stabilní klouby musí mít zákonitě menší rozsah pohybu (koleno má velký rozsah v dorsální rovině apod.). Mobilitu a stabilitu je tedy třeba trénovat ve všech kloubech najednou, ne jen v jednom vybraném kloubu.

    Pánev

    Pánev je základna těla. Skládá se ze dvou velkých kostí pánevních. Vpředu jsou spojeny stydkou sponou  a vzadu je kost křížová. Uvnitř je svalové dno pánevní. Pánev je pro celé tělo i pro pohyb zcela zásadní. Je to spojení mezi dolní a horní částí těla. Na pánev se upínají velké svalové skupiny, proto i z funkčního hlediska je dobré začít rozcvičení právě od pánve. Je důležité, aby byla pánev v základním stabilním neutrálním postavení. Neměla by být naklopena ani dopředu (anteverze), ani dozadu (retroverze)  a ani do stran. Při neutrálním postavení pánve je přední a zadní část těla v rovnováze, máme aktivní břišní svaly a svaly pánevního dna, třísla jsou otevřená, tím máme prostor pro kyčle a bederní páteř je napřímená. Pokud naše pánev není stabilní, tak ve stoji je naklopena dopředu, v sedu naopak dozadu třísla jsou zavřená, čímž si ničíme naše kyčle, bederní páteř je nadměrně prohnutá a přetížená a máme oslabené břišní svaly a svaly pánevního dna. Během každodenního života je pohyblivost naší pánve zcela automatická. Ty špatně zautomatizované pohyby se nám později mohou projevit jako bolesti kyčelních kloubů,  nebo bolesti bederní páteře zejména při statickém dlouhém sedu, nebo stoji.

    Základem pro stabilizaci pánve v neutrální pozici jsou silné extensory a abduktory DK. Pokud jsou abduktory ( např. gluteus medius) slabé, dochází při každém kroku k poklesu pánve, což má za následek opět řetězení do nižších i vyšších struktur. Dle fyzioterapeuta Romana Jahody 90% sportovců potřebuje posilovat abduktory, aby stabilizovali pánev. Dle dalších problémů vybíráme cviky z metodické řady cvičenci na míru (např. dítě s plochýma nohama necháme cvičit na gluteus medius  v kleče, neboť ve stoji by necentralizovaný kotník řetězil problémy výše, fotbalistovi s nohama do O dáme při dřepu mezi kolena míček, naopak ostatním jedincům zacílíme pomocí resistenčního odporu na dolní končetinu tak, že aktivujeme abduktory) .

                                         Cíl

    Pánev                         stabilizace

    Kyčel                           mobilizace

    Kolena                        stabilizace         

    Kotník                         mobilizace

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Kotník

    Zdroj:

     

    Pokud je problém v kotníku, nefunguje celý systém přes kolena po vyšší segmenty. Kotník je třídimenzionální kloub a je třeba zajišťovat jeho pohyblivost ve všech směrech.

    Pronace v kotníku často souvisí s plochými nohy. Následkem je, že nejen kotník, ale i koleno bude padat dovnitř a chrupavky se budou opotřebovávat.

    Mobilita v kotníku je důležitá pro vykonávání všech pohybů. Např. deep squat (hluboký dřep) není možné v optimálním provedení vykonat bez dostatečné dorsální flexe. Pokud je někdo tuhý v kotníku, bude kompenzovat pohyb do dřepu vtočenými koleny a kulatými zády.

     

    Ploska nohy

    Žijeme v době, kdy je moderní mít velký biceps a buchtičky na břiše, ovšem zapomínáme na to, abychom měli zdravá  a funkční chodidla. Lidská noha má 26 kostí, 33 kloubů a tisíce nervových zakončení, které reagují na hmatové podněty. Chodidlo je většinu dne v kontaktu se zemí. Pokud vznikne problém na chodidle, tělo si ho bude snažit zkorigovat a problém se postupně bude řetězit dále ve vyšších segmentech. Hlavními body opory je bod pod palcovým kloubem, bod pod malíkovým kloubem a vnější strana paty. Častým problémem je váha na vnitřní straně chodidla – to může ukazovat na oploštělá chodidla či poruchu podélné klenby nohy.

    Cvičení pro dobrou kondici chodidel

    -        Bosá chůze po členitém terénu

    -        Automasáž chodidla

    -        Masírování chodidla ve stoji po tenisovém míčku

    -        Hýbat pouze palcem (měl by být schopný) bez pohybu ostatních prstů

    -        Odlepování palce a jiných prstů od země ve stoje

    -        Rolování ručníku chodidly k sobě

    -        Houpání ze špiček na paty a zpět

    -        Stoj na jedné noze (hlídáme stabilitu kotníku, kolen..)

    -        Zvedná předmětů nohou vsedě, ve stoji na 1 noze …

    Správná obuv

    -        Široká vpředu pro prsty, tenká podrážka, ohebná v mnoha směrech

    -        Problémem jsou boty na podpatku (vychýlení těžiště, krčení v kolenou, anteverze pánve, prohnutí v bedrech, vyhrbení v hrudní páteři, záklon hlavy..)

    -        Běh – volba mezi minimalistickou obuví a dostatečně odpruženou, která chrání klouby před nárazy.

    Otázky:

    1. Pokud mě bolí koleno a nejedná se o úraz, jak budu postupovat, abych zjistil příčinu?

    2. Mohu kroužit rameny, když je hlavním cílem ramenní kloub stabilizovat?

    3. Popiš možné řetězení problémů u žáka s plochýma nohama.