Osnova sekce

    • Literatura: HURNÍKOVÁ, Kateřina. Stručný průvodce dějinami evropské hudby: distanční text. Praha: Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2007. ISBN 978-80-7290-333-7.

    • V tabulce je seznam skladem ke studiu dějin hudby a k přípravě na poslechový test, který je součástí zkoušky. Pokud je číslo u skladby podbarveno zeleně, naleznete skladbu ve složce poslané přes SIS. U ostatních skladeb je odkaz na YouTube. Skladby na šedivě podbarvených řádcích doporučuji vaší pozornosti, ale nebudou v testu. Doporučuji vyplnit si životopisná data skladatelů, jejich národnost a zařadit podle uměleckého slohu. Pořadí skladeb nyní odpovídá roku narození skladatelů.

      Výběr vůbec nebyl snadný - je to kompromis mezi skladbami typickými pro dané období, hity uvedeného autora a hlediskem použitelnosti v MŠ. (Za zpětnou vazbu k výběru skladeb budu vděčná, tuto várku to již ovšem neovlivní...)

      Přeji příjemný poslech!

    • Vypracujte krátký pracovní list. Použijte Stručného průvodce dějinami evropské hudby, případně další zdroje. Současně s vypracováním úkolu si poslechněte příslušné skladby ze souboru poslechových skladeb našeho předmětu.

      Vkládejte oscenovaný úkol do 27. 3.

    • Vložte úkol vypracovaný podle zadání.

    • Vložte písemné řešení úkolu

    • Joj, mamo (noty i nahrávka těží z mé diplomové práce - doporučuji Vám také dělat něco užitečného :-)

    • Jednou z vybraných poslechových skladeb je začátek opery Bystrouška od L. Janáčka s animací (viz seznam poslechových skladeb). Seznamte se s okolnostmi vzniku opery i s jejím dějem, zde: https://www.leosjanacek.eu/prihody-lisky-bystrousky/. Podívejte se na didaktickou studii, kterou v časopisu Hudební výchova3-4/2018 připravila doc. Hana Váňová, s explicitní vazbou na RVP PV (v příloze). Vzpomeňte si na ku-ku interval (tzv. volací tercii) a poslouchejte první slova (zpěv) Bystroušky v díle. Nezapomeňte na termín "nápěvky mluvy", který je pro Janáčkovu operní tvorbu typický.